foto: AP/Scanpix
Sīrijas Idlibas provincē valdības spēku uzbrukumā kritis Turcijas karavīrs
Idlibā šomēnes dzīvību zaudējušo Turcijas karavīru skaits līdz ar to ir pieaudzis līdz 17.
2020. gada 22. februāris, 21:27

Sīrijas Idlibas provincē valdības spēku uzbrukumā kritis Turcijas karavīrs

Jauns.lv / LETA

Sīrijas ziemeļrietumos pēdējā nemiernieku bastionā Idlibas provincē sestdien valdības spēku triecienā dzīvību zaudējis viens Turcijas karavīrs, pavēstīja Turcijas Aizsardzības ministrija.

"Viens no mūsu varonīgajiem biedriem tika ievainots [Sīrijas] režīma tanku triecienā pret mūsu vienībām, kas Idlibas reģionā atrodas, lai nodrošinātu pamieru, bet viņš kļuva par asinsliecinieku jau tad, kad bija aizvests uz slimnīcu," ministrija pavēstīja tviterī.

Idlibā šomēnes dzīvību zaudējušo Turcijas karavīru skaits līdz ar to ir pieaudzis līdz 17.

Turcijas armija pēc šī "nicināmā uzbrukuma" veikusi atmaksas triecienu un iznīcinājusi 21 režīma mērķi, piebilda ministrija.

Turcijai, kas Sīrijas pilsoņkarā atbalsta nemierniekus, Idlibā ir 12 novērošanas posteņi, bet pēdējo nedēļu laikā tur izvietoti papildspēki - haubices, tanki un desantnieki. Novērošanas posteņu izvietošanu Idlibā paredz vienošanās, kas 2018.gadā tika panākta ar Krieviju - nozīmīgāko Sīrijas valdības atbalstītāju.

Šomēnes notikušie Sīrijas armijas uzbrukumi izraisījuši asu vārdu apmaiņu Turcijas un Krievijas starpā.

Krievija Turcijai pārmet, ka tā "Idlibā nav vērsusies pret teroristu grupējumiem". Turcija pārmetumus noraida.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans nesenā telefonsarunā mudinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apturēt Sīrijas armijas ofensīvu valsts ziemeļrietumos.

Francijas prezidenta Emanuels Makrons piektdien aicināja "iespējami drīz" sarīkot samitu Sīrijas jautājumā ar Vācijas, Krievijas un Turcijas līderiem. 

Krievija un Turcija 2018.gadā vienojās, ka Idlibā tiks izveidota demilitarizēta zona un ka to pametīs "radikālie" nemiernieku kaujinieki.

Krievija uzstāj, ka Idlibas provincē turpina karot teroristu grupējumi.

Sīrijas armija valsts ziemeļos, arī Idlibas provincē, izvērsusi uzbrukumu pret nemiernieku spēkiem.

Idliba ir pēdējais Sīrijas bruņotās opozīcijas bastions un tajā liela ietekme ir "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara vadītajai džihādistu aliansei "Hayat Tahrir al-Sham".

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.