foto: AFP/Scanpix
Francijas kalnos sniegu pieved ar helikopteriem
Šoziem Francijas Pirenejos sniega tikpat kā nav. Šo nelielo trasi izdevies uzklāt, pievedot balto zeltu ar helikopteriem.
Pasaulē
2020. gada 23. februāris, 04:37

Francijas kalnos sniegu pieved ar helikopteriem

Kas Jauns Avīze

Francijas Pirenejos slēpošanas kūrortam Lušonā-Superbagnerā ar helikopteriem atgādāts ap 50 tonnu sniega, citādi siltās ziemas dēļ trases būtu jāslēdz.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirenejos nesen temperatūra pārsniedza desmit grādus virs nulles. Vietējā pašvaldība par sniega vešanu iztērēja 5000 eiro, un mērs Erve Puno uzskata, ka tas bija to vērts: “Mēs neplānojam aizgāzt ar sniegu visu slēpošanas zonu, bet bez šīs operācijas mums vajadzētu slēgt ievērojamu daļu trašu, turklāt brīvdienu laikā.”

Slēpošana nodrošina ap 80 darba vietu instruktoriem, pacēlāju mašīnistiem, bērnu pieskatītājiem. Sniega pievešanai ir arī kritiķi.

“Tā vietā, lai pielāgotos globālajai sasilšanai, mēs padziļinām problēmu: īstenojam operāciju, kas prasa enerģijas patēriņu un pastiprina šo pašu sasilšanu,” pauž European Ecology aktīvists Bastjēns, uzskatot, ka kalnu slēpošanu var atļauties tikai elite.

Tāpat kā Latvijā, arī Francijā šoziem krīt siltuma rekordi. Pēc Meteo-France datiem, janvāris bijis vissiltākais kopš 1900. gada. Citi slēpošanas kūrorti uz laiku slēguši trases, no kā cieš vietējā ekonomika.  

Arī Latvijā slēpošanas kalni ir slēgti, tostarp Žagarkalns Cēsīs, kas vēl janvārī turējās, pateicoties pērn uzkrātajam sniegam.

Tēmas