foto: AP/Scanpix
Militārpersona: "Islāma valsts" joprojām aktīvi darbojas Sīrijā un Irākā
2020. gada 21. februāris, 23:33

Militārpersona: "Islāma valsts" joprojām aktīvi darbojas Sīrijā un Irākā

Jauns.lv / LETA

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" joprojām ir aktīvs Sīrijā un Irākā, neskatoties uz teritoriālajiem zaudējumiem, piektdien paziņoja Francijas aviācijas bāzes kuģa "Charles de Gaulle" kaujas grupas komandieris Marks Osedo.

Pēc viņa teiktā, lidmašīnas no aviācijas bāzes kuģa tiek galvenokārt izmantotas informācijas vākšanai par "Islāma valsts" kaujinieku atrašanās vietām un grupējuma aktivitātes shēmām.

Izlūkošanas informācija tad tiek nodota ASV vadītajai koalīcijai, kura koordinē sauszemes operācijas pret "Islāma valsts" mērķiem, sacīja Osedo.

Pēc viņa teiktā, mēneša laikā, kopš "Charles de Gaulle" ieradās Vidusjūras austrumos, pievienojoties koalīcijai, tā lidmašīnas "Rafale" nav veikušas nevienu uzlidojumu "Islāma valstij".

Kā norāda eksperti, "Islāma valsts" pagājušā gada laikā pakāpeniski paplašina partizānu kampaņu, bet saspīlējums starp ASV un Irānu dod tai iespēju atgūties.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.