foto: PA Pictures/Scanpix
No amata atkāpies Īrijas premjers Leo Varadkars
Īrijas nu jau bijušais premjerministrs Leo Varadkars.
Pasaulē
2020. gada 21. februāris, 08:12

No amata atkāpies Īrijas premjers Leo Varadkars

Jauns.lv / LETA

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars ceturtdien atkāpās, bet palika par valdības pagaidu vadītāju, kamēr trīs galvenās partijas pēc pēdējām parlamenta vēlēšanām nespēj izveidot valdošo koalīciju.

Varadkars iesniedza atlūgumu prezidentam Maiklam Higinsam pēc parlamenta apakšpalātas pirmās sēdes kopš 8.februāra vēlēšanām, kuras radikāli mainīja politisko ainavu.

"Saskaņā ar konstitūciju premjerministrs un valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz to pēcnācēju iecelšanai," teikts valdības paziņojumā.

Partijas parlamenta apakšpalātā, kurā ir 160 deputāti, nominēja kandidātus premjera amatam, bet neviens kandidāts nespēja iegūt vairākuma atbalstu un parlamenta apakšpalāta nākamreiz sanāks uz sēdi 5.martā.

Kreisās republikāņu partijas "Sinn Fein" līdere Mērija Lū Makdonalde saņēma visvairāk balsu - 45, bet tas ir ievērojami mazāk par 80 balsīm, kuras vajadzīgas premjera amata iegūšanai.

Parlamenta vēlēšanās 8.februārī "Sinn Fein" ieguva 37 deputātu mandātus, kļūstot par otro lielāko partiju parlamentā. Labēji centriskā partija "Fianna Fail" ir pirmajā vietā ar 38 deputātu mandātiem, bet Leo Varadkara partija "Fine Gael" ir trešajā vietā ar 35 deputātu mandātiem.

Vēlēšanu rezultāts ir satricinājis līdzšinējo divpartiju sistēmu, jo tagad nāksies rēķināties ar "Sinn Fein", no kuras līdz šim bija novērsušās pārējās partijas tās saistības ar paramilitāro grupējumu ĪRA (Īru republikāņu armija) dēļ.

"Sinn Fein" līdere Mērija Lū Makdonalde ir apliecinājusi, ka jau runājusi par iespēju izveidot koalīciju ar "zaļajiem" un nelielām kreisām partijām, cerot, ka izdosies izveidot valdību bez "Fianna Fail" un "Fine Gael".

Tiesa gan, šāds scenārijs ir maz ticams, un līdere neizslēdza iespēju, ka var tikt noslēgta vienošanās ar "Fianna Fail" vai "Fine Gael".

Tēmas