foto: AFP/Scanpix
Erdoans draud ar nenovēršamu operāciju Sīrijā; Krievija brīdina pret šādu soli
"Mēs veicam laika atskaiti, mēs paužam mūsu pēdējos brīdinājumus," par situāciju Idlibā izteicās Erdoans.
Pasaulē
2020. gada 19. februāris, 14:38

Erdoans draud ar nenovēršamu operāciju Sīrijā; Krievija brīdina pret šādu soli

Jauns.lv / LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans trešdien draudēja izvērst operāciju Sīrijas Idlibas provincē, ja Sīrijas valdība savu karaspēku neatvilks aiz tur izvietotajām Turcijas armijas pozīcijām.

"Operācija Idlibā ir nenovēršama," savas partijas likumdevējiem parlamentā sacīja Erdoans. "Mēs veicam laika atskaiti, mēs paužam mūsu pēdējos brīdinājumus."

Reaģējot uz Erdoana draudiem par operācijas izvēršanu Idlibā, Krievija savukārt jau trešdien brīdināja Turciju, ka uzbrukt Sīrijas bruņotajiem spēkiem ir nepieļaujami.

foto: AFP/Scanpix
"Mēs veicam laika atskaiti, mēs paužam mūsu pēdējos brīdinājumus," par situāciju Idlibā izteicās Erdoans.

"Ja mēs runājam par operāciju pret Sīrijas republikas likumīgajām varasiestādēm un Sīrijas republikas bruņotajiem spēkiem, tad tas, protams, būtu vissliktākais scenārijs," žurnālistiem sacīja Kremļa pārstāvis sakariem ar presi Dmitrijs Peskovs.

Tomēr Maskavai nebūs iebildumu, ja Turcija vērsīsies "Idlibā pret teroristu grupējumiem" atbilstoši pastāvošās vienošanās nosacījumiem.

"Kontakti ar Turciju turpinās," piebilda Peskovs.

Krievija un Turcija 2018.gadā vienojās, ka Idlibā tiks izveidota demilitarizēta zona un ka to pametīs "radikālie" nemiernieku kaujinieki.

Krievija uzstāj, ka Idlibas provincē turpina karot teroristu grupējumi.

Sīrijas armija valsts ziemeļos, arī Idlibas provincē, izvērsusi uzbrukumu pret nemiernieku spēkiem.

Idliba ir pēdējais Sīrijas bruņotās opozīcijas bastions un tajā liela ietekme ir "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara vadītajai džihādistu aliansei "Hayat Tahrir al-Sham".

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.