foto: AFP/Scanpix
Lietuvas specdienesti nav konstatējuši būtisku Krievijas iejaukšanos prezidenta vēlēšanu laikā
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Pasaulē
2020. gada 4. februāris, 14:25

Lietuvas specdienesti nav konstatējuši būtisku Krievijas iejaukšanos prezidenta vēlēšanu laikā

Jauns.lv / LETA

Lietuvas specdienesti nav konstatējuši būtisku Krievijas iejaukšanos, lai ietekmētu pagājušajā gadā notikušo Lietuvas prezidenta vēlēšanu rezultātus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tā teikts ikgadēja ziņojumā par draudiem Lietuvas nacionālajai drošībai, kuru otrdien publiskoja Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) un militārais izlūkdienests.

"Krievija novēroja 2019.gadā Lietuvā notikušās vēlēšanas un ar tām saistītos politiskos procesus, taču plaša mēroga mēģinājumu ietekmēt vēlēšanu rezultātus nebija, netika arī konstatēti sistēmiski mēģinājumi manipulēt ar sabiedrisko domu," sacīts ziņojumā.

Izlūkdienesti norāda, ka "zināms izņēmums bija pašvaldību padomju vēlēšanas , kuru laikā Krievija centās panākt, lai tai lojālie politiķi saglabātu savas pozīcijas pašvaldībās".

Ziņojumā teikts, ka priekšvēlēšanu periodā Krievijas propagandisti vairāk orientējās nevis uz aģitāciju par kandidātiem, kas labvēlīgi noskaņoti pret Kremli, bet uz apmelojošām kampaņām pret Lietuvas politiķiem, kuri visaktīvāk kritizē Krievijas varu.

Pagājušajā gadā Lietuvā notika prezidenta vēlēšanas, kurās par valsts galvu tika ievēlēts Gitans Nausēda, pašvaldību vēlēšanas, kā arī Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

VSD direktors Darjus Jaunišķis otrdien preses konferencē pieļāva iespēju, ka Krievija varētu mēģināt iejaukties šogad oktobrī gaidāmajās Seima vēlēšanās.

"Mēs nevaram izslēgt, ka var būt mēģinājumi iejaukties parlamenta vēlēšanās," viņš teica.

Taču Jaunišķis piebilda, ka pagaidām nav pazīmju par Krievijas iejaukšanos gaidāmajās Seima vēlēšanās.

Lietuvas izlūkdienesti norāda, ka apstākļi Lietuvas politiķu stratēģisko lēmumu ietekmēšanai ir ierobežoti, tomēr Krievija  neatsakās no centieniem iejaukties iekšējos politiskajos procesos Lietuvā.

Vēl Lietuvas izlūkdienestu ziņojumā  teikts, ka Krievija cenšas paplašināt savu stratēģisko ietekmi Rietumos, izmantojot parlamentārās diplomātijas instrumentus, bet Maskavas svarīgākie mērķi ir agresijas pret Ukrainu rezultātu leģitimizēšana un nesaskaņu veicināšana starp Rietumvalstīm jautājumā par sankcijām pret Krieviju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās