foto: REUTERS/SCANPIX
Pasaules varenie Lībijas miera samitā apņemas "atturēties no iejaukšanās" karā
Viņa pateicās dalībniekiem, kuru vidū bija arī Turcijas un Krievijas prezidenti, par "ļoti konstruktīvo atmosfēru".
Pasaulē
2020. gada 19. janvāris, 22:21

Pasaules varenie Lībijas miera samitā apņemas "atturēties no iejaukšanās" karā

Jauns.lv / LETA

Pasaules līderi svētdien Lībijas miera samitā Berlīnē solīja "atturēties no iejaukšanās" Lībijas karā un pauda apņemšanos ievērot bruņojuma embargo.

"Visi dalībnieki apņēmās atturēties Lībijā no iejaukšanās bruņotajā konfliktā vai tās iekšējās lietās," pavēstīja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Samita dalībnieku vidū bija "vienprātība, ka mēs vēlamies respektēt embargo, kas tiks stingrā veidā kontrolēts", norādīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

Samitā Berlīnē arī panākta vienošanās par Lībijas miera plānu, apliecināja Vācijas kanclere.

"Mēs vienojāmies par saistošu procesu," preses konferencē foruma noslēgumā sacīja Merkele.

Viņa pateicās dalībniekiem, kuru vidū bija arī Turcijas un Krievijas prezidenti, par "ļoti konstruktīvo atmosfēru".

Samita deklarācijā pausts "spēcīgs signāls, ka mēs esam pilnībā apņēmušies atbalstīt Lībijas krīzes miermīlīgu atrisinājumu", sacīja Gutērrešs.

Sarunās rasta "atslēga, kas var atrisināt Lībijas konfliktu", savukārt norādīja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Lībijas bruņotā konflikta pušu līderi - Tripolē bāzētās valdības premjerministrs Fajezs as Sarradžs un ietekmīgais militārais komandieris Halifa Haftars, kas atbalsta Tubrukā bāzēto administrāciju - arī ir ieradās uz Lībijas miera konferenci Berlīnē un svētdien vēl pirms konferences darba sākuma tikās sarunās ar Merkeli.

"Šī konference neatrisinās Lībijas problēmas vienā piegājienā, bet, īstenojoties labākajam scenārijam, tā var kļūt par kaut ko labāku nekā karš," vēl pirms foruma sākuma sacīja Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts.

Jau ziņots, ka Sarradžs šonedēļ sarunās Maskavā parakstīja vienošanos par pamieru, bet Haftars pameta Krievijas galvaspilsētu, šo dokumentu neparakstot.

Māss ceturtdien paziņoja, ka Haftars principā piekritis ievērot pamieru.

"Viņš piekrita ievērot pamieru, pat ja nedēļas sākumā Maskavā neparakstīja vienošanos par pamieru," sacīja Māss. "Tas ir ārkārtīgi svarīgi."

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā.

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, arī AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.