foto: imago images/Xinhua
Erdoans: ja kritīs Lībijas valdība, Eiropa saskarsies ar jauniem terorisma draudiem
Turcijas prezidents Redžeps Erdoans.
Pasaulē
2020. gada 18. janvāris, 15:39

Erdoans: ja kritīs Lībijas valdība, Eiropa saskarsies ar jauniem terorisma draudiem

LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans brīdinājis Eiropu par jauniem terorisma draudiem, ja kritīs ANO atzītā Lībijas valdība Tripolē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sestdien izdevumā "Politico" publicētā rakstā Erdoans norāda, ka Eiropas Savienības (ES) nespēja pienācīgi atbalstīt Nacionālā izlūguma valdību (GNA) būtu "tās pamata vērtību, ieskaitot demokrātiju un cilvēktiesības, nodošana".

"Eiropa saskarsies ar jaunu problēmu un draudu komplektu, ja kritīs Lībijas likumīgā valdība," raksta Erdoans. "Tādas teroristu organizācijas kā "Islāma valsts" un "Al Qaeda", kas cieta militāru sakāvi Sīrijā un Irākā, atradīs bagātīgu augsni, lai atkal nostātos uz kājām."

Svētdien Berlīnē notiks starptautiska konference par Lībijas miera procesu, kurā piedalīsies Eiropas, Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstis, kā arī ANO, Eiropas Savienība (ES), Āfrikas Savienība un Arābu valstu līga.

Gaidāms, ka Vācijas kancleres Angelas Merkeles organizēto konferenci apmeklēs Erdoans, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Jau ziņots, ka Tripolē bāzētās ANO atzītās valdības vadītājs Fajezs as Sarradžs šonedēļ sarunās Maskavā parakstīja vienošanos par pamieru, bet militārais komandieris feldmaršals Halifa Haftars, kurš atbalsta Tubrukā bāzēto valdību, pameta Krievijas galvaspilsētu šo dokumentu neparakstot.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā.

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, arī AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās