foto: EPA/Scanpix
Protestētāji Libānā nobloķē galvenos ceļus
Beirūtas centrā vairāki desmiti protestētāju nobloķēja galveno ielu.
Pasaulē
2020. gada 17. janvāris, 20:11

Protestētāji Libānā nobloķē galvenos ceļus

Jauns.lv / LETA

Libānā, kur jau ceturto mēnesi turpinās demonstrācijas pret politisko eliti, protestētāji piektdien nobloķējuši vairākus lielos ceļus.

Protestētājus, kuri apsūdz valdošo eliti korupcijā un  nekompetencē, šonedēļ saniknoja kavēšanās ar jaunās valdības izveidi, kurai būtu jārisina Libānas ekonomiskā krīze, kas pieņemas spēkā.

Taču jaunā kabineta sastādīšanā nekāds progress nav panākts. Protestētāji pieprasījuši, lai jaunā valdība tiek izveidota tikai un vienīgi no neatkarīgiem ekspertiem un lai tajā nebūtu pārstāvētas tradicionālās politiskās partijas.

Beirūtas centrā šodien vairāki desmiti protestētāju nobloķēja galveno ielu, kas savieno pilsētas austrumus ar rietumiem.

"Mēs nobloķējām ceļu, jo tas ir kaut kas, ko viņi nevar pārvietot," ziņu aģentūrai AFP sacīja viens no protestētājiem.

Viņaprāt, pašreiz notiek mēģinājumi izveidot vēl vienu valdību, kurā vara, kā parasti, tiktu sadalīta starp tradicionālajām partijām.

"Mēs nevēlamies valdību no maskētām politiskajām figūrām," sacīja 30 gadus vecais protestētājs. "Jebkura tāda valdība kritīs. Mēs nedosim tai nekādu iespēju ielās," viņš piebilda.

Jaunas valdības veidošana Libānā bieži izvēršas garā procesā, jo spēkā ir sistēma, kuras mērķis ir saglabāt līdzsvaru starp dažādām politiskajām partijām un reliģiskajām grupām.

"Tas, ko mēs esam prasījuši no kustības sākuma, ir samazināta, pārejas, ārkārtas valdība no neatkarīgajiem" kandidātiem, AFP norādīja kāds cits protestētājs.

Protestētāji nobloķējuši ceļus arī Tripolē, kas ir Libānas otra lielākā pilsēta, bet mediji ziņo, ka vēlāk vairākas ielas tika atbrīvotas.

Protestu kustības cēloņi daļēji meklējami ekonomiskajā krīzē, kas ir smagākā kopš pilsoņkara, kas ilga no 1975.gada līdz 1990.gadam.

Protestētāji šonedēļ ar lielu niknumu vērsās arī pret bankām par noteiktajiem ierobežojumiem ASV dolāru izņemšanā.

Ceturtdienas naktī protestētāji uzbruka trīs bankām, izdauzot logiem stiklus un apķēpājot bankomātus ar grafiti.