foto: Pixabay
Krievijā fiksēts pirmais nāves gadījums no snusam līdzīga produkta
2020. gada 18. janvāris, 08:01

Krievijā fiksēts pirmais nāves gadījums no snusam līdzīga produkta

Jauns.lv

Krievijā fiksēts pirmais nāves gadījums no nikotīna spilventiņiem jeb snusam līdzīga produkta. To žurnālistiem apliecinājis galvenais valsts ārpusštata narkologs Jevgēņijs Brjuns, vēsta “RIA Novosti”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc narkologa teiktā, valstī strauji izplatījusies zelējamo nikotīna spilventiņu, kā arī citu līdzīga tipa produktu lietošana, kas novedusi pie vairākām problēmām:

“Parādījušās psihozes un nu jau arī pirmais nāves gadījums.” Kad tieši fiksēts šis gadījums, mediķis neprecizējis.

Narkologs norādījis, ka valdība ļoti ātri reaģējusi un vairākos reģionos aizliegts pārdot nikotīnu saturošos ražojumus.

Snusa tirdzniecība Krievijā aizliegta 2016.gadā, taču drīz pēc tam tirgū parādījušies tā analogi.

“RIA Novosti”  raksta, ka nikotīna saturs vienā spilventiņā ir 40-60 miligrami, kamēr cigaretē – līdz 1,5 miligramiem.

Pēc krievu ekspertu teiktā, letāla deva esot piecas sešas nikotīna "konfektes", ja cilvēka svars nepārsniedz 40 kilogramus. 

2019.gada pavasarī Latvijas Televīzijas raidījums "4.studija" vēstīja, ka snuss jeb zelējamā tabaka plašu popularitāti iemantojusi arī Rīgas skolnieku vidū. 

Snusa lietotājus pamanīt ir grūti, jo viņiem neseko dūmu mutulis kā tas ir cigarešu smēķētājiem. Zelējamās tabakas lietotāju kabatā atrodas hokeja ripa līdzīga bundža ar sūnzaļiem tabakas spilventiņiem, kas nedaudz atgādina tējas maisiņus.

Kā raidījumā norāda narkoloģe, psihiatre Inga Lancmane, tas ir tabakas veids ar atšķirīgu lietojumu. Valsts policijā informēja, ka Latvijā ir aizliegts tirgot snusu jeb zelējamo tabaku, taču lietot to ir atļauts ar noteikumu, ka pats lietotājs ir sasniedzis 18 gadu vecumu. 

Kā pastāsta paši lietotāji, snusu nevar uzskatīt par veselīgāku nekā cigaretes. Kā norāda raidījumā, pastāvot risks iegūt mutes dobuma iekaisumu un pat infekcijas. 

Kā novērojis portāls Jauns.lv, snusam līdzīgos nikotīna spilventiņus var brīvi iegādāties vismaz divos Rīgas centra tabakas izstrādājumu veikalos. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas