foto: AFP/Scanpix
Irānas policija izklīdina tūkstošiem studentu, kuri sēro par notriektajā Ukrainas lidmašīnā mirušajiem
Irānas policija izklīdina studentus, ka pulcējās uz notriektās Ukrainas lidmašīnas pasažieru piemiņas pasākumu.
Pasaulē
2020. gada 11. janvāris, 21:57

Irānas policija izklīdina tūkstošiem studentu, kuri sēro par notriektajā Ukrainas lidmašīnā mirušajiem

Jauns.lv / LETA

Irānas policija sestdien izklīdinājusi studentus, kas Teherānā bija sapulcējušies, lai pieminētu bojāgājušos Irānas armijas notriektās Ukrainas lidmašīnas pasažierus un apkalpos locekļus, ziņo aģentūra "Fars".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pie Teherānas nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna

Irānā netālu no Teherānas Imama Homeini starptautiskās lidostas trešdien nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna ar vairāk nekā 170 cilvēkiem, un atbilstoši ...

gallery icon
40

Aģentūras AFP korespondenti vēsta, ka vairāki tūkstoši studentu vēlā pēcpusdienā sapulcējās pie Amira Kabira universitātes Teherānas centrā, lai pieminētu aviokatastrofā bojāgājušos. Piemiņas pasākums vēlāk pārvērtās demonstrācijā, kuras dalībnieki pauda sašutumu pat Irānas valdošā režīma politiku. Studenti pieprasīja atbrīvot no amatiem un sodīt tos, kas atbildīgi par Ukrainas lidmašīnas notriekšanu, kā arī tos, kas mēģināja viņus piesegt.

Kā ziņots, Irāna sestdien atzina, ka notriekusi Ukrainas lidmašīnu, kuras katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī. Lidmašīna trešdien nogāzās dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Irānas oficiālā ziņu aģentūra pavēstīja, ka gaisa laineris "Boeing 737" kļūdaini ticis noturēts par "naidīgu lidmašīnu", jo tobrīd pastāvējuši visaugstākā līmeņa ienaidnieka draudi. "ASV avantūrisma izraisītās krīzes laikā cilvēciska kļūda noveda pie katastrofas," tviterī paziņojis Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs. Vēl tikai iepriekšējā dienā Irānas civilās aviācijas vadība noliedza vairāku rietumvalstu līderu izteiktās aizdomas, ka Ukrainas lidmašīna tikusi notriekta.

Aģentūra "Fars", kas saistīta ar Irānas režīma konservatīvajām aprindām, vēsta, ka studenti demonstrācijas laikā skandējuši "destruktīvus" un "radikālus" saukļus. Studenti esot noplēsuši arī kādu plakātu ar 3.janvārī ASV raķešu triecienā nogalinātā Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani portretu. Kad studenti atstājuši universitātes teritoriju un bloķējuši ielu satiksmi, policija tos izklīdinājusi, ziņo "Fars".