foto: EPA/Scanpix
Stoltenbergs atbalsta pieņēmumus par Irānas iespējamo vainu aviokatastrofā
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
Pasaulē
2020. gada 10. janvāris, 23:21

Stoltenbergs atbalsta pieņēmumus par Irānas iespējamo vainu aviokatastrofā

Jauns.lv / LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien atzina, ka viņam nav pamata apšaubīt Rietumu galvaspilsētu ziņojumus, kas ļauj noprast, ka Ukrainas pasažieru lidmašīna trešdien varētu būt notriekta ar Irānas raķeti.

Kā iepriekš apgalvojušas NATO dalībvalstis Lielbritānija un Kanāda, no izlūkinformācijas noprotams, ka Ukrainas lidmašīna - iespējams, kļūdas pēc - notriekta ar Irānas raķeti. Teherāna šos minējumus noraida.

"Es neizslīgšu detaļās par mūsu izlūkinformāciju, bet tas, ko es varu pateikt, ir, ka mums nav iemeslu neticēt šiem ziņojumiem, ko mēs esam saņēmuši no dažādām NATO sabiedroto galvaspilsētām," sacīja Stoltenbergs. "Viņi pauž bažas par informāciju, kas norāda, ka lidmašīnu varēja notriekt Irānas pretgaisa aizsardzības sistēmas."

Bažas par to, ka lidmašīnu, iespējams, notriekusi raķete, "ir tieši tas, kāpēc mums ir vajadzīga pamatīga izmeklēšana, tieši tas, kāpēc mums ir jānoskaidro visi fakti, un tieši tas, kāpēc ir ļoti svarīgi, ka mums ir vajadzīga sadarbība pilnā apmērā ar Irānas pusi šādā izmeklēšanā".

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs ceturtdien pavēstīja, ka izmeklētāji strādā pie vairākām versijām. To vidū ir raķetes trieciens, sadursme ar bezpilota lidaparātu, dzinēja avārija un terorakts.

Ukrainas lidmašīnas katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī.

Kā paziņojušas ASV, Lielbritānijas un Kanādas amatpersonas, izlūkdienestu dati liek domāt, ka Ukrainas pasažieru lidmašīna kļūdas rezultātā notriekta ar Irānas raķeti. Teherāna šo versiju noraida.

Lidmašīna trešdien nogāzās dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Eiropas Komisija (EK), pirms izteikt spriedumu par Ukrainas pasažieru lidmašīnas katastrofu pie Teherānas, sagaidīs oficiālās izmeklēšanas atzinumus, piektdien pavēstīja EK pārstāvis sakariem ar presi Stefans de Kērsmākers.

Piektdien Briselē viņš aicināja veikt "neatkarīgu un ticamu" civilās aviācijas izmeklēšanu.