foto: EPA/Scanpix
Austrijas konservatīvie un "zaļie" vēlas panākt ogļskābās gāzes emisijas neitralitāti līdz 2040.gadam
Pasaulē
2020. gada 2. janvāris, 23:45

Austrijas konservatīvie un "zaļie" vēlas panākt ogļskābās gāzes emisijas neitralitāti līdz 2040.gadam

Jauns.lv / LETA

Austrijas līdzšinējā kanclera Sebastiāna Kurca vadītie konservatīvie (OeVP) un "zaļie" koalīcijas līgumā izvirzījuši mērķi panākt ogļskābās gāzes emisijas neitralitāti līdz 2040.gadam, liecina partiju saskaņotā koalīcijas līguma kopsavilkums, kas ceturtdien nonācis ziņu aģentūras DPA rīcībā.

Koalīcijas līgumā galvenais uzsvars likts uz klimata aizsardzību un nodokļu samazināšanu, ziņo mediji.

Tikmēr Kurcs paziņojis, ka OeVP jaunajā viņa jaunajā kabinetā būs desmit ministri, bet "zaļie", kas pirmo reizi būs pārstāvēti Austrijas federālajā valdībā, ieņems četrus ministru amatus.

Tomēr konservatīvie savās rokās paturējuši visus ietekmīgākos amatus, tostarp ārlietu, finanšu, iekšlietu un aizsardzības portfeļus.

Savukārt "zaļajiem" tikuši vides, tieslietu sociālo lietu, kā arī sporta un kultūras ministru krēsli.

Tomēr "zaļo" līderis Verners Koglers, kam paredzēts vicekanclera amats, paziņojis, ka sadarbība ar konservatīvajiem esot "riska vērta".

Vienošanās paredz līdz 2030.gadam nodrošināt, lai visa elektroenerģija Austrijā tiktu ražota, izmantojot atjaunojamos enerģijas avotus.

Paredzēts arī palielināt investīcijas sabiedriskajā transportā.

Partijas arī paredzējušas samazināt no 25 uz 20% ienākuma nodokli cilvēkiem ar mazām algām un īstenot "jaunu imigrācijas stratēģiju".

Vienlaikus koalīcijas līgums paredz pievērst nopietnu uzmanību drošības jautājumiem, uz ko galveno uzsvaru savā priekšvēlēšanu kampaņā lika konservatīvie.

"Cīņa pret nelegālo imigrācija joprojām atrodas manas politikas centrā," uzsvēra Kurcs, piebilstot, ka partijām izdevies apvienot labāko, kas ir to programmās.

Partijas vēlas skaidri nošķirt imigrantus, kas meklē patvērumu, no tiem, kas ieradušies darba meklējumos. Partijas paredzējušas arī padarīt darba tirgu pieejamāku imigrantiem.

Tajā pašā laikā paredzēts ieviest preventīvo aizturēšanu imigrantiem, kas atzīti par bīstamiem, kā arī attiecināt tradicionālo musulmaņu galvassegu aizliegumu arī uz skolniecēm, ko, domājams, būs grūti pieņemt daļai "zaļo".

"Zaļie" sestdien rīkos partijas kongresu, lai apstiprinātu koalīcijas līgumu, kas, visticamāk, tomēr tiks atbalstīts.

Kurcs paziņojis, ka vēlas, lai jaunā valdība sāk darbu jau šomēnes.

Septembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās ÖVP ieguva visvairāk balsu, taču valdības izveidošanai tai nepieciešams vismaz viens koalīcijas partneris.

Novembra vidū Kurcs izšķīrās par koalīcijas sarunu uzsākšanu ar "zaļajiem", kas pēc divu gadu prombūtnes atgriezušies parlamentā.

Tomēr abām partijām ir ļoti atšķirīgs skatījums uz Austrijas nākotni.

OeVP ir stingri noskaņota pret imigrāciju un atbalsta uzņēmējiem draudzīgu politiku, bet "zaļie" liek uzsvaru uz multikulturālismu un klimata aizsardzību.

Laikraksta "Standard" komentētājs Ēriks Fejs, norāda, ka Kurcam un Kogleram koalīcijas saglabāšanai būs nepieciešama tāda "izveicība, kā reti kādam politiķiem iepriekš", īpaši situācijās, kad nāksies sastapties ar negaidītām problēmām, piemēram, ar strauju nelegālo imigrantu skaita pieaugumu, klimata pārmaiņu saasināšanos vai ekonomikas lejupslīdi.

Opozīcijas līderi jau sākuši kritizēt vēl neapstiprināto Kurca valdību, sociāldemokrātiem (SPOe) apšaubot tās solījumus strādājošajiem, kamēr galēji labējā Brīvības partija (FPOe) paudusi bažas par iespējamo imigrācijas politikas liberalizāciju.

Kamēr avīze "Kurier" koalīcijas līgumu jau nosaukusi par "vēsturisku", kreisi orientētais "Standard" to dēvē par "pārdrošu eksperimentu" un "politisku avantūru".

Tomēr laikraksti ir vienisprātis, ka līgums visumā atspoguļo konservatīvo viedokli, un tabloīds "Oesterreich" atzinis, ka OeVP šobrīd ir tik ietekmīga kā nekad iepriekš.

Citur Eiropā šādu partiju savienības izrādījušās veiksmīgas, bet tikai laiks rādīs, vai tā būs arī Austrijā.

Tēmas