foto: REUTERS/SCANPIX
Erdoans virza plānu Turcijas karavīru izvietošanai Lībijā
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.
Pasaulē
2019. gada 26. decembris, 20:41

Erdoans virza plānu Turcijas karavīru izvietošanai Lībijā

Jauns.lv / LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans ceturtdien paziņoja, ka janvāra sākumā parlamentā gaidāms balsojums par karavīru nosūtīšanu uz Lībiju, lai atbalstītu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) atzīto valdību cīņā pret feldmaršalam Halifam Haftaram lojālajiem spēkiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Turcijas karavīru nosūtīšana sarežģīs jau tā trauslo drošības situāciju iekšējā konflikta novājinātajā valstī.

Runā Ankarā Erdoans ceturtdien paziņoja, ka lēmumprojekts par karavīru nosūtīšanu tiks nodots balsojumam parlamentā 7.janvārī, kad deputāti atsāks darbu.

"Ar dievpalīgu parlamentā to pieņemsim 8.-9.janvārī un tādējādi atbildēsim" uz Tripolē bāzētās valdības palīdzības lūgumu, teica Turcijas prezidents.

"Mēs esam palīdzējuši un turpināsim visādos veidos palīdzēt Tripoles valdībai, kas cīnās pret pučistu ģenerāli, kuru atbalsta arābu valstis un eiropieši," sacīja Erdoans.

Turcijas parlaments sestdien apstiprināja drošības un militārās sadarbības līgumu ar Lībiju, kas ļauj Turcijai paplašināt savas aktivitātes Ziemeļāfrikas valstī.

Lai Turcijas valdība varētu nosūtīt uz Lībiju kaujas vienības, tai no parlamenta būtu jāsaņem atsevišķs mandāts, kā tas līdz šim ir noticis, sūtot karaspēku uz Irāku un Sīriju.

Sadarbības līgums spēkā stājas ceturtdien. Turcijas amatpersonas norādījušas, ka tas ļauj uz Lībiju nosūtīt militāro un drošības personālu apmācību mērķiem.

Ankara parakstījusi vienošanos ar Tripolē bāzēto Lībijas valdību, kas ir viena no divām valdībām ar pretenzijām uz visu valsti un ietekmīgiem ārvalstu atbalstītājiem, dažas nedēļas pēc tam, kad bija noslēgta strīdīgā vienošanās par jūras robežām.

Tripolē bāzētā valdība vienošanos ar Turciju apstiprināja pagājušajā nedēļā, un Tripoles valdība mudināja "draudzīgās valstis" īstenot militāras vienošanās, lai palīdzētu tai sakaut Haftara spēkus, kas atbalsta Tubrukā bāzēto Lībijas valdību.

Tripoles valdības premjerministrs nosūtījis vēstules Alžīrijai, Lielbritānijai, Itālijai, Turcijai un ASV.

Ēģipte, Apvienotie Arābu Emirāti un Saūda Arābija, kā arī Krievija tiek uzskatītas par Tubrukas valdības un Haftara atbalstītājām, bet Katara un Turcija - par Tripoles valdības atbalstītājām.

Tubrukas valdību atbalstošajām arābu valstīm ir saspringtas un ierobežotas attiecības ar Turciju un Kataru.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Erdoans iepriekš ir apgalvojis, ka Haftara spēkus atbalsta Krievijas drošības kompānija "Wagner", bet Krievija to ir noliegusi.

Ceturtdien Erdoans šo apsūdzību atkārtoja sakot, ka Turcija - atšķirībā no Krievijas - reaģē uz likumīgas Lībijas valdības lūgumu palīdzēt.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Haftara komandētā Lībijas Nacionālā armija aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru.