foto: REUTERS/SCANPIX
Turcija draud karot par Kipras naftu
Pasaulē
2019. gada 22. decembris, 07:26

Turcija draud karot par Kipras naftu

Kas Jauns Avīze

Turcija varētu izmantot militāru spēku, lai nepieļautu nekādus izpētes urbšanas darbus Kipras ūdeņos, kurus Ankara uzskata par savu kontinentālo šelfu, brīdinājis ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Daļa no ūdeņiem, uz kuriem Turcija izvirza savas pretenzijas, atrodas Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, un Nikosija izsniegusi licences kopīgu dabasgāzes iegulu izpētes urbumu veikšanai Francijas uzņēmuma "Total" un Itālijas kompānijas "Eni" konsorcijam. Tas paziņojis, ka nākamgad sāks jaunus izpētes urbumus.

Licences izpētei saņēmis arī uzņēmums "ExxonMobil", tā partneris "Qatar Petroleum" un konsorcijs, ko izveidojis Teksasas uzņēmums "Noble energy", britu un nīderlandiešu kopuzņēmums "Royal Dutch Shell" un Izraēlas konglomerāts "Delek". Turcija apgalvo, ka tās pretenzijas uz lielu daļu Vidusjūras pamatotas ar līgumu par jūras robežu delimitēšanu, ko Ankara parakstījusi ar ANO atzīto Lībijas valdību.
Grieķija, Ēģipte un Kipra, kas atrodas starp Turciju un Lībiju, līgumu nosodījušas, jo tas ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, un Grieķija tā parakstīšanas dēļ izraidīja Lībijas vēstnieku. Kipra sola vērsties pret Turciju starptautiskajā tiesā.
Pērn turku karakuģi Kipras ūdeņos bloķēja "Eni" izmantoto urbšanas iekārtu. Turcija etniski sašķelto Kipru neatzīst par neatkarīgu valsti un uzskata, ka 44% tās ekonomiskās zonas ir tai piederoši. Ankara apgalvo, ka tās rīcība ir vērsta uz Ziemeļkipras Turku Republikas interešu aizstāvību, kuru atzīst tikai Turcija.