foto: AP/Scanpix
Starptautiskais Valūtas fonds aizdos Ukrainai 5 miljardus eiro
Cilvēki Kijevas centrā 8.decembrī.
2019. gada 8. decembris, 20:18

Starptautiskais Valūtas fonds aizdos Ukrainai 5 miljardus eiro

Jauns.lv / LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paziņojis, ka ir panākta principiāla vienošanās ar Ukrainu par jaunu trīs gadu palīdzības programmu kara novārdzinātajai valstij 5,5 miljardu ASV dolāru (piecu miljardu eiro) apmērā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

SVF vadītāja Kristalīna Georgijeva apsveica vienošanos, piebilstot, ka tas vēl jāapstiprina fonda valdei.

Georgijeva paziņoja, ka sestdien telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski apsveikusi "iespaidīgo progresu" reformu īstenošanā un "saprātīgo ekonomikas politiku".

"Mēs ar prezidentu vienojāmies, ka Ukrainas ekonomikas panākumi pamatā ir atkarīgi no likuma varas stiprināšanas, tiesu sistēmas neatkarības veicināšanas un dažādu interešu ietekmes mazināšanas," viņa sacīja.

SVF un citi starptautiskie donori vairākkārt prasījuši Ukrainai piesaistīt tik ļoti nepieciešamās investīcijas, novēršot plaši izplatīto korupciju un oligarhu ietekmi.

Tomēr baņķieri un analītiķi pauduši bažas, ka pašreizējā vara vēršas pret bijušajiem baņķieriem, kas palīdzēja attīrīt tirgu, nevis pret oligarhiem, kuriem piederošās bankas ir bankrotējušas.

Georgijeva norādīja, ka jaunās programmas efektivitāte būs "atkarīga no noteiktu priekšdarbu veikšanas'.

Ukrainas parlaments novembrī apstiprināja valsts aizsardzības izdevumu palielinājumu par 16% līdz rekordaugstam līmenim jeb nepilniem desmit miljardiem ASV dolāru, kas ir 5,45% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Kopš 2014.gadā bruņotā konfliktā Ukrainas austrumā gājuši bojā vairāk nekā 13 000 cilvēku. Arī valsts ekonomika ir smagi cietusi no konflikta.

Ukrainas valsts budžetā nākamgad prognozētā ekonomikas izaugsme sasniedz 3,7%, bet budžeta deficīts - 2,09% no iekšzemes kopprodukta, kas atbilst SVF prasībām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās