foto: AFP/Scanpix
Erdoans mudina Makronu pārliecināties, vai viņam pašam nav iestājusies "smadzeņu nāve"
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans un Francijas prezidents Emanuels Makrons
2019. gada 29. novembris, 20:19

Erdoans mudina Makronu pārliecināties, vai viņam pašam nav iestājusies "smadzeņu nāve"

Jauns.lv / LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans piektdien pauda nopēlumu Francijas kolēģim Emanuelam Makronam saistībā ar Francijas līdera kritiku NATO, Erdoanam skubinot Makronu pārliecināties, vai pašam nav iestājusies "smadzeņu nāve".

Šo Erdoana izteikumu dēļ Francijas valdība jau izsaukusi Turcijas vēstnieku.

Piektdien televīzijā pārraidītajā uzrunā Erdoans sacīja: "Es vēršos pie Francijas prezidenta Emanuela Makrona, un es to teikšu arī NATO. Pirmkārt, jums ir jāpārbauda pašam savu smadzeņu nāve. Šādi paziņojumi piedien tikai tādiem cilvēkiem kā jūs, kas atrodas smadzeņu nāves stāvoklī."

Šādi Erdoans atgādināja par plašu rezonansi izraisījušajiem Makrona spriedumiem, ka NATO cieš "smadzeņu nāves" dēļ, ņemot vērā ASV prezidenta Donalda Trampa neprognozējamību un saspringtās attiecības ar Turciju.

"Jūs zināt, kā izrādīties, bet jūs nezināt, kā pienācīgi maksāt par NATO. Jūs esat jauniņais," sacīja Erdoans.

"Ticiet man, Makrons ir ļoti nepieredzējis. Viņš nezina, kas ir cīņa pret teroru. Tāpēc "dzeltenās vestes" iebruka Francijā," viņš piebilda, atgādinot par aizvadītajā gadā Francijā pieredzēto plašo un dažkārt vardarbīgo protesta kustību.

Makrons asi kritizējis oktobrī notikušo Turcijas iebrukumu kurdu kontrolētajos Sīrijas ziemeļos un vēl ceturtdien uzsvēra, ka Turcijas iebrukums "apdraud pret "Islāma valsti" izveidotās koalīcijas aktivitātes, koalīcijas, kuras dalībniece ir NATO".

Erdoans norādīja, ka Ankarai bijušas tiesības iebrukt Sīrijā, jo tai ar Sīriju ir kopīga robeža.

"Kādas ir jūsu darīšanas Sīrijā," vaicāja Erdoans, vēršoties pie Makrona. "Leciet augšā lejā, cik vien gribat. Jūs agrāk vai vēlāk respektēsiet Turcijas tiesības cīnīties pret terorismu. Cita ceļa nav."

Francijas valdība piektdien izsaukusi Turcijas vēstnieku saistībā ar "apvainojumiem", ko Erdoans veltījis Makronam, pavēstīja Francijas prezidenta birojs.

"Tas nav paziņojums, tie ir apvainojumi," sacīja Elizejas pils amatpersona. "Vēstnieks tiks izsaukts uz ministriju, lai sniegtu paskaidrojumus."

Viņš piebilda, ka Francijai "saistībai ar šiem apvainojumiem komentāru nav".