foto: EPA/Scanpix
Vācijas ārlietu ministrs baidās, ka Makrona negatīvie izteikumi par NATO var sašķelt Eiropu
"Man bail, ka tas var sašķelt Eiropu," sacīja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.
Pasaulē
2019. gada 28. novembris, 15:53

Vācijas ārlietu ministrs baidās, ka Makrona negatīvie izteikumi par NATO var sašķelt Eiropu

Jauns.lv / LETA

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss ceturtdien paudis bažas, ka Francijas prezidenta Emanuela Makrona negatīvie izteikumi par NATO var sašķelt Eiropu.

Māss sacīja, ka spēlēšanās ar ideju par ASV un Eiropas drošības nošķiršanu rada viņam bažas un ne tikai attiecībā uz Vācijas drošību.

"Man bail, ka tas var sašķelt Eiropu," Vācijas sociāldemokrātu (SPD) organizētā pasākumā Berlīnē sacīja Māss.

Makrons nesen intervijā žurnālā "Economist" pauda pārliecību, ka NATO piedzīvo "smadzeņu nāvi", un žēlojās par koordinācijas trūkumu starp Eiropu un ASV, kā arī par alianses dalībvalsts Turcijas agresiju Sīrijā.

Vācijas kanclere Angela Merkele nekavējoties paziņoja, ka nepiekrīt Makrona viedoklim par NATO, piebilstot, ka šādi izteikumi ir nevajadzīgi.

Merkele trešdien vēlreiz uzsvēra, ka Vācija ir uzticīga NATO un atzina, ka Vācijai jāuzņemas lielāka atbildība militārajā aliansē. Un ziņu aģentūra DPA noskaidrojusi Briselē, ka Vācijas ikgadējo iemaksu NATO budžetā no 2021.gada paredzēts palielināt līdz ASV līmenim.

Vācija ir arī solījusi palielināt militāros izdevumus, kurus ASV prezidents Donalds Tramps daudzkārt kritizējis kā nepietiekamus.

NATO dalībvalstu pārstāvji otrdien un trešdien tiksies Londonā, kur atzīmēs organizācijas 70.jubileju.