foto: AFP/Scanpix
Mīnēta auto sprādzienā Turcijas okupētajos Sīrijas ziemeļos nogalināti 17 cilvēki
Pasaulē
2019. gada 26. novembris, 19:37

Mīnēta auto sprādzienā Turcijas okupētajos Sīrijas ziemeļos nogalināti 17 cilvēki

Jauns.lv / LETA

Turcijas okupētajos Sīrijas ziemeļos otrdien mīnēta auto sprādzienā nogalināti vismaz 17 cilvēki, pavēstīja Turcijas Aizsardzības ministrija.

Sprādziens noticis netālu no Rāselainas pilsētas Tal Halafas ciemā, kuru pēc oktobrī notikušās ofensīvas kontrolē Turcijas armija, tviterī pavēstīja ministrija.

Uzbrukumā Turcija vaino Sīrijas kurdu grupējumu Tautas aizsardzības vienības (YPG) - nesenos ASV sabiedrotos cīņā ar "Islāma valsti". Ankara uzstāj, ka YPG esot Turcijas kurdu bruņotā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzars.

"PKK/YPG terora grupējums turpina mīnētu auto spridzināšanu, kas ir vērsta pret civilistiem. Bērnu slepkavas šoreiz detonējuši mīnētu auto Tal Halafas ciemā, uz rietumiem no Rāselainas, nogalinot 17 cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 20," norādīja ministrija.

Lielbritānijā bāzētā Sīrijas kara monitoringa organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" apstiprināja, ka uzbrukums ir noticis, tomēr norādīja, ka bojāgājušo skaits ir mazāks. Sprādzienā dzīvību zaudējuši 11 cilvēki, arī vismaz trīs civilisti.

Turcija 9.oktobrī iebruka kurdu kontrolētajās teritorijās Sīrijas ziemeļaustrumos. Uzbrukumā vairāki simti cilvēku zaudēja dzīvību, bet aptuveni 300 000 devās bēgļu gaitās.

Turcijas iebrukums Sīrijā kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

ASV un Sīrijas kurdi kopš 2014.gada bija sabiedrotie karā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un ir strādājuši kopā, lai sakautu džihādistu "kalifātu". Šajā karā krituši aptuveni 10 000 kurdu vadīto spēku karotāju.

Turcija apgalvo, ka Sīrijā vēlas izveidot "drošības zonu", kur varētu pārvietot daļu no šobrīd Turcijā mītošajiem 3,6 miljoniem Sīrijas bēgļu.

Kurdu līderi pauduši bažas, ka Turcijas ieņemtajos Sīrijas apvidos tiks veikta etniskā tīrīšana.