foto: EPA/Scanpix
Izraēla veic uzlidojumus Irānas un Sīrijas bruņotajiem formējumiem
Uzlidojumi bijuši vērsti pret mērķiem Sīrijas teritorijā.
Pasaulē
2019. gada 20. novembris, 12:26

Izraēla veic uzlidojumus Irānas un Sīrijas bruņotajiem formējumiem

Jauns.lv / LETA

Izraēla paziņojusi, ka trešdienas rītā veikusi "plaša mēroga" uzlidojumus ar Irānas un Sīrijas terorismu saistītiem mērķiem.

Uzlidojumi bijuši vērsti pret mērķiem Sīrijas teritorijā, kas saistīti ar Irānas Revolucionārās gvardes īpašo uzdevumu vienību "Quds" un ar Sīrijas armiju, tviterī pavēstījusi Izraēlas armija.

Tā bijusi reakcija uz raķetēm, kuras uz Izraēlu iepriekšējā naktī izšāvuši irāņi un sīrieši.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) ziņo, ka uzlidojumos gājuši bojā vismaz 11 kaujinieki.

Septiņi no bojāgājušajiem ir ārzemnieki, ziņu aģentūrai AFP sacīja SOHR direktors Rami Abderrahmans. Taču viņš nevarēja apstiprināt, ka tie būtu Irānas pilsoņi.

Četri civiliedzīvotāji uzlidojumos ir ievainoti, atklāja Abderrahmans.

Sīrijas pilsoņkarā, kas ilgst jau astoņus gadus, Irāna atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu. Izraēla bažījas, ka Irāna izmanto situāciju, lai nostiprinātu savu klātbūtni reģionā.

Izraēlas armija atklāja, ka veikusi uzlidojumos aptuveni desmit militāriem objektiem, tostarp noliktavām un militārajiem vadības centriem.

Izraēlas armijas preses pārstāvis norādīja, ka nozīmīgākais mērķis bijusi galvenā starptautiskā lidosta Damaskā, jo Irānas spēki no šīs ēkas koordinē militārā aprīkojuma transportu no Irānas uz Sīriju un tālāk.

"Mēs uzskatām, ka par darbībām, kas notiek Sīrijas teritorijā, atbildīgs ir Sīrijas režīms un to brīdinām neatļaut turpmākus uzbrukumus Izraēlai," teikts Izraēlas armijas paziņojumā.

Kā vēstīts, iepriekš Sīrija paziņoja, ka tās pretgaisa aizsardzības sistēma virs Damaskas pārtvērusi "ienaidnieka" raķetes, no kurām lielākā daļa tikusi notriekta pirms mērķa sasniegšanas.

Sīrijas ziņu aģentūra SANA vēstīja, ka Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēma reaģējusi arī uz Izraēlas lidmašīnām.

Izraēlas armija apstiprināja, ka pret tās iznīcinātājiem izšautas raķetes, bet noliedza, ka kādam lidaparātam būtu trāpīts.

No Sīrijas teritorijas pret Izraēlu otrdien tika izšautas četras raķetes. Izraēlas armija uzskata, ka tās izšāva Irānas spēki.

Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēma šīs raķetes pārtvēra.

Izraēlas armijas preses pārstāvis sacīja, ka šī ir sestā reize pēdējo gadu laikā, kad Irānas spēki tieši uzbrukuši Izraēlai.