foto: EPA/Scanpix
Pakistānā protestētāji pieprasa premjerministra Imrana Hana atkāpšanos
Pakistānas opozīcijas atbalstītāji pieprasa premjerministra Imrana Hana atkāpšanos.
Pasaulē
2019. gada 1. novembris, 12:37

Pakistānā protestētāji pieprasa premjerministra Imrana Hana atkāpšanos

Jauns.lv / LETA

Tūkstošiem Pakistānas opozīcijas atbalstītāju piektdien sapulcējušies uz demonstrāciju Islamabadā, pieprasot premjerministra Imrana Hana atkāpšanos.

Protestus vada sunnītu reliģiskās partijas "Jamiat Ulema-e Islam" līderis Maulana Fazalurs Rehmans un vairums protestētāju ir šīs partijas biedri.

Rehmans ar saviem atbalstītājiem svētdien devās gājienā no Karāči un Islamabadu, kuru sasniedza ceturtdien.

Protestētājiem Islamabadā pievienojušās arī citas grupas, tostarp bijušā prezidenta Asifa Ali Zardari un ekspremjera Navaza Šarifa atbalstītāji.

66 gadus vecais Rehmans, kurš pārstāv sunnītu islāma Deobandas kustību, pieprasījis Hana atkāpšanos, solot turpināt protestus, kamēr tas nenotiks.

"Mēs ejam uz Islamabadu, lai padzītu neleģitīmo valdību," sacīja Rehmans.

Opozīcijas partijas uzskata, ka armija pagājušajā gadā ietekmēja vēlēšanas, kurās pie varas nāca Hans, un rezultāti tika sagrozīti, lai tiktu izveidota ģenerāļiem tīkama valdība.

Armija ir pārvaldījusi Pakistānu gandrīz pusi no tās pastāvēšanas laika kopš neatkarības iegūšanas no Lielbritānijas 1947.gadā.

Tiek uzskatīts, ka brīžos, kad pie varas atrodas civilās valdības, ģenerāļi kontrolē situāciju no aizkulisēm.

Militāro un civilo līderu saspringto attiecību dēļ Pakistānas politiskā vēsture bijusi raiba, un 70 gadu laikā nevienam premjerministram nav izdevies palikt amatā visu pilnvaru termiņu.