foto: AFP/Scanpix
Protestētāji ierīko nometni Barselonas centrā
Simtiem jaunu cilvēku, galvenokārt studenti, trešdien ierīkojuši protesta nometni Barselonas centrā
2019. gada 30. oktobris, 21:39

Protestētāji ierīko nometni Barselonas centrā

Jauns.lv / LETA

Simtiem jaunu cilvēku, galvenokārt studenti, trešdien ierīkojuši protesta nometni Barselonas centrā, iestājoties pret cietumsodu piespriešanu katalāņu separātistu līderiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Barselonas Universitātes laukumā uzslietas aptuveni 50 teltis, kas izdekorētas separātistu karogiem un plakātiem, no kuriem daudzi vēsta "Mēs esam 14.oktobra paaudze".

foto: AFP/Scanpix
Simtiem jaunu cilvēku, galvenokārt studenti, trešdien ierīkojuši protesta nometni Barselonas centrā

Spānijas Augstākā tiesa 14.oktobrī piesprieda 13 gadu cietumsodu bijušajam Katalonijas vicepremjeram Urialam Džunkerasam, atzīstot viņu par vainīgu musināšanā uz dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanā.

Vēl trim katalāņu separātistu līderiem, kas stājās tiesas priekšā saistībā ar neatkarības referenduma sarīkošanu 2017.gadā, tika piespriesti 12 gadu ilgi cietumsodi, bet pieciem citiem apsūdzētajiem - nedaudz īsāki cietumsodi.

Kopš sprieduma pasludināšanas Kataloniju pārņēmuši nemieri, kas bieži pārauguši vardarbībā, demonstrantiem apmētājot policistus ar akmeņiem un Molotova kokteiļiem, uz ko kārtības sargi atbildējuši ar stekiem, asaru gāzi un gumijas lodēm.

Vislielākās nekārtības izcēlās uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas. Vardarbībā cieta vairāk nekā 600 cilvēki un vairāk nekā 200 tika aizturēti.

Aktīvisti Katalonijā bloķē autoceļus un dzelzceļus

gallery icon
46

"Spriedums bija pagrieziena punkts, kas lika mums iestāties pret šo pastāvīgo mūsu tiesību pārkāpšanu," ziņu aģentūrai AFP sacīja viens no protestētājiem.

Nometne izveidota dienu pēc tam, kad Katalonijas neatkarību atbalstošās studentu organizācijas sāka beztermiņa streiku, izraisot konfrontācijas starp studentiem, kuri vēlas apmeklēt lekcijas, un streikotājiem.

Spānijas Augstākās tiesas spriedumu kritizēja visas septiņas Katalonijas publiskās universitātes, kuras manifestā nosodīja "brīvību un tiesību apspiešanu" un pieprasīja "netaisnīgi notiesāto tūlītēju atbrīvošanu". Taču aptuveni 800 profesori no Katalonijas un citām Spānijas universitātēm nosodīja Katalonijas universitāšu manifestu un pieprasīja to atsaukt.

Spānijas zinātnes, inovāciju un universitāšu ministrs Pedro Duke nostājās profesoru pusē, norādot, ka dažu cilvēku idejas nedrīkst kļūt par uzpurni citiem.

Katalonijā tūkstošiem protestē pret katalāņu ministru apcietināšanu

Katalonijā tūkstošiem protestē pret katalāņu ministru apcietināšanu

gallery icon
23

Streiks Katalonijā izvēršas haosā

Katalonijā otrdien streika ietvaros, protestējot pret Spānijas policijas vardarbību reģiona neatkarības referenduma laikā, aktīvisti nobloķējuši vairākus ceļus un rīko demonstrācijas.

gallery icon
49
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās