foto: AFP/Scanpix
Tusks saņēmis Džonsona vēstuli ar lūgumu pagarināt breksita termiņu
Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons nosūtījis Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam vēstuli ar lūgumu pagarināt breksita termiņu.
Pasaulē
2019. gada 20. oktobris, 08:59

Tusks saņēmis Džonsona vēstuli ar lūgumu pagarināt breksita termiņu

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons nosūtījis Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam vēstuli ar lūgumu pagarināt breksita termiņu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Taču Džonsons nav šo vēstuli parakstījis un nosūtījis Tuskam vēl vienu vēstuli, kurā izklāstījis savus iebildumus pret breksita termiņa pagarināšanu. Šo vēstuli Džonsons ir parakstījis.

"Pagarinājuma lūgums ir tikko ieradies. Tagad es sākšu konsultācijas ar ES līderiem, kā uz to atbildēt," tviterī pavēstīja Tusks.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments sestdien nobalsoja par priekšlikumu, saskaņā ar kuru parlaments nevar apstiprināt Borisa Džonsona panākto breksita vienošanos, kamēr parlamentā nav pieņemts vienošanās izpildes likums.

Tā kā līdz ar to netika apstiprināta breksita vienošanās, automātiski iedarbojās likums bezvienošanās breksita novēršanai, saskaņā ar kuru premjeram sestdienas vakarā bija jālūdz ES pagarināt breksita termiņu līdz 31.janvārim.

Vēstule ar lūgumu pagarināt breksita termiņu, ko Džonsons nosūtījis Tuskam, ir kopija vēstulei, kas iekļauta minētajā likumā bezvienošanās breksita novēršanai. Džonsons šo vēstuli neparakstīja, liecina premjera biroja sniegtā informācija.

Otrajā vēstulē, kuru Džonsons ir parakstījis, viņš paudis viedokli, ka breksita atlikšana kaitēs gan Lielbritānijai, gan ES, gan abu pušu attiecībām.

Vienlaikus premjers paudis pārliecību, ka ir iespējams panākt breksita vienošanos ratificēšanu līdz 31.oktobrim.

Vēstuli Briselei nosūtījis arī Lielbritānijas vēstnieks ES Tims Barovs. Šajā vēstulē paskaidrots, ka Džonsons nosūtījis Tuskam vēstuli ar lūgumu pagarināt breksita termiņu tikai tāpēc, ka to prasa likums.

2018. gads. Londonā 100 000 demonstrantu iziet ielās, pieprasot vēl vienu referendumu par "Brexit"

gallery icon
27

Jau vēstīts, ka sestdien Pārstāvju palātas deputāti ar 322 balsīm par un 306 pret atbalstīja konservatīvo deputāta Olivera Letvina iesniegto priekšlikumu, ka pirms vienošanās ratifikācijas jāpieņem likums tās izpildei. 

Pēc Letvina priekšlikuma pieņemšanas valdība atsauca balsojumu par breksita vienošanās ratifikāciju.

Balsošana par vienošanās izpildes likumprojektu parlamentā varētu notikt jau otrdien.

Pastāv neliela iespēja, ka Pārstāvju palāta un Lordu palāta paspēj līdz 31.oktobrim pieņemt gan breksita vienošanās izpildes likumu, gan ratificēt pašu vienošanos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vienošanās ir jāratificē arī Eiropas Parlamentam, kurš paziņojis, ka to darīs pēc vienošanās apstiprināšanas Lielbritānijā.

Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka "ņem vērā" Lielbritānijas parlamenta balsojumu uz laiku atlikt vienošanās ratifikāciju.

EK pārstāve paziņoja, ka komisija iespējami ātri gaida no Lielbritānijas valdības informāciju par tās nākamajiem soļiem.

Džonsona biroja preses pārstāve atklāja, ka premjerministrs jau runājis ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Tusku.

Makrona birojs norādījis, ka breksita atlikšana nav neviena interesēs.

Kāds avots ES ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Tuska konsultācijas ar ES līderiem par turpmākajiem soļiem var ilgt vairākas dienas.