Pasaulē
2019. gada 19. oktobris, 08:59

Eiroparlamentā spriedīs, kā solidāri palīdzēt Vidusjūrā uzņemtajiem migrantiem

LETA

Eiropas Parlaments (EP) 23.oktobrī debatēs par solidāru palīdzību Vidusjūrā uzņemtajiem patvēruma meklētājiem, bet dienu vēlāk par to paredzēts arī balsojums, liecina Parlamenta darba kārtība.

Eiropas līderiem līdz šim nav izdevies vienoties par Vidusjūrā uzņemto nelegālo imigrantu pārdali. Pēc nesekmīgas aizvadītajā nedēļā notikušās sanāksmes par šo jautājumu, tika paziņots, ka nākamajās nedēļās galvenais mērķis būs panākt citu valstu apņemšanos piedalīties brīvprātīgajā shēmā, kamēr Eiropas Komisija (EK) turpinās pārraudzīt migrantu pārdali.

foto: AP/Scanpix
Migranti šķērso Vidusjūru 2019. gada 19. septembrī.

Kā ziņots, Vācijas, Francijas, Itālijas un Maltas iekšlietu ministriem 8.oktobrī Luksemburgā neizdevās pārliecināt citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis par kvotu sistēmu Vidusjūrā uzņemto nelegālo imigrantu pārdalei.

Pēc šo četru valstu samita Maltā Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers un viņa kolēģi no Francijas, Itālijas un Maltas paziņoja, ka vienošanās par politisko risinājums tiks panākta 8.oktobrī Luksemburgā. Taču tikai 12 valstis pauda gatavību atsevišķos gadījumos uzņemt jūrā uzņemtos migrantus un tikai pēc tam, kad būs atrisināta virkne tehnisko jautājumu.

Migrantu laivas katastrofa pie Lībijas krastiem Vidusjūrā 2018. gada 29. jūnijā

gallery icon
17

ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls aicināja bloka dalībvalstis pārtraukt "necienīgo kaulēšanos" par to, kurai valstij būtu jāuzņem migranti, kurus privātie palīdzība organizāciju kuģi izglābuši jūrā. Komisārs uzsvēra, ka ES jāatrod pastāvīgs mehānisms šīs problēmas risināšanai.

Somija, kas pašreiz ir Eiropadomes prezidējošā valsts, izrādījusi tikpat mazu interesi piedalīties jaunajā kvotu shēmā kā Austrija un Luksemburga.

Migrantu glābšana Vidusjūrā 2018. gada maija beigās

gallery icon
11

Bulgārija, Kipra un Grieķija pauda nožēlu par faktu, ka Vācijas, Francijas, Itālijas un Maltas panāktā vienošanās attieksies tikai uz nelegālajiem imigrantiem, kas izglābti ceļā no Lībijas uz Itāliju, bet neaptver imigrantus, kas ierodas Eiropā, šķērsojot Vidusjūras austrumu daļu.

Austrumeiropas valstis kārtējo reizi noraidīja jebkuru plānu, kas prasītu tām uzņemt migrantus.

Kur bērniem jāspēlējas dubļos: ieskats sīriešu dzīves apstākļos bēgļu ciematos

Miljoniem kara skartās Sīrijas iedzīvotāju iedzīvotāji ir bijuši spiesti pamest mājas un doties bēgļu gaitās.

gallery icon
87

Rezultātā nav skaidrs, kuri migranti un patvēruma meklētāji tiks pārvietoti no Itālijas un Maltas uz citām valstīm. Francija un Nīderlande paziņojušas, ka gatavas uzņemt tikai tos cilvēku, kuriem ir reālas izredzes saņemt patvērumu vai kuriem ir bēgļu statuss.

Vācijas iekšlietu ministrs Zēhofers gan atgādināja, ka valstu dalība jaunajā shēmā ir brīvprātīga.

Bēgļi Francijas pilsētā Kalē 2018. gada martā

gallery icon
18