foto: AFP/Scanpix
Irāna ir pret Turcijas militāru operāciju Sīrijā
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs pauda iebildumus pret militāru operāciju un mudināja respektēt Sīrijas teritoriālo integritāti.
Pasaulē
2019. gada 8. oktobris, 13:04

Irāna ir pret Turcijas militāru operāciju Sīrijā

Jauns.lv / LETA

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs telefonsarunā Turcijas kolēģim Mevlitam Čavušolu apliecinājis, ka Teherāna ir pret militāru operāciju Sīrijā, pavēstīja Ārlietu ministrija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Zarifs pauda iebildumus pret militāru operāciju" un "mudināja respektēt Sīrijas teritoriālo integritāti un nacionālo suverenitāti", teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrs arī uzsvēra "nepieciešamību cīnīties pret terorismu un par stabilitātes un drošības izveidošanos Sīrijā".

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pirmdien pavēstīja, ka Turcija pēc "zaļās gaismas" saņemšanas no ASV prezidenta Donalda Trampa grasās izvērst militāru operāciju pret kurdiem Sīrijas ziemeļos.

Trampa lēmums par karaspēka izvešanu no reģiona izsaucis asu kritiku ASV, arī no Trampa sabiedroto puses, kas kritizējuši Trampu, ka viņš nodod kurdus, kas Sīrijā ASV vadītajā operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" nesuši lielus upurus.

Telefonsarunas gaitā Zarifs Čavušolu sacījis, ka Adanas vienošanās ir "labākā pieeja Sīrijai un Turcijai un viņu bažu paušanai".

Ankara un Damaska 1998.gadā parakstīja vienošanos par spriedzes mazināšanu, kad Turcija piedraudēja ar militāru iebrukumu Sīrijā, ja Damaska neizraidīs Turcijas kurdu separātistu līderi Abdullu Edžalanu.

Cavušolu savukārt norādījis, ka Turcijas militārā operācija Sīrijas ziemeļaustrumos "būs īslaicīga", teikts Irānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Erdoans paudis apņēmību padzīt Sīrijas kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG) no Sīrijas ziemeļu apvidiem uz austrumiem no Eifratas, kas atrodas līdzās Turcijas robežai.

YPG cieši sadarbojās ar ASV militārajās operācijās Sīrijā, lai atkarotu teritorijas džihādistu grupējumam "Islāma valsts".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās