foto: AFP/Scanpix
Nobela prēmija medicīnā piešķirta par šūnu pētījumiem
Prestižā Nobela prēmija medicīnā šogad piešķirta ASV dzimušajiem zinātniekiem Viljamam Kaelinam un Gregam Semensam un britu zinātniekam Pīteram Retklifam.
Pasaulē
2019. gada 7. oktobris, 13:01

Nobela prēmija medicīnā piešķirta par šūnu pētījumiem

Jauns.lv / LETA

Prestižā Nobela prēmija medicīnā šogad piešķirta ASV dzimušajiem zinātniekiem Viljamam Kaelinam un Gregam Semenzam un britu zinātniekam Pīteram Retklifam par viņu darbu, kā šūnas izmanto skābekli, pirmdien paziņoja Nobela prēmiju komiteja.

"Viņi radīja pamatu mūsu sapratnei par to, kā skābekļa līmenis ietekmē šūnu metabolismu un fizioloģisko funkcionēšanu", pavēstīja komiteja.

Viņu pētījums "pavēra ceļu daudzsološām jaunām stratēģijām cīņai ar anēmiju, vēzi un daudzām citām slimībām", paziņoja komiteja.

Viņu darbs pie tā, kā šūnas sajūt un piemērojas skābekļa pieejamībai, sniedzis ieskatu uz vienu no dzīvības "visbūtiskākajiem adaptācijas procesiem", norādīja komiteja.

Pēc komitejas teiktā, trijotne identificējusi molekulāro mehānismu, kas regulē gēnu aktivitāti, reaģējot uz dažādiem skābekļa līmeņiem, kam ir galvenā nozīme daudzām slimībām.

"Notiekošie intensīvie centieni akadēmiskajās laboratorijās un farmācijas kompānijās tagad ir koncentrēti uz zāļu izstrādi, kas var iejaukties dažādos slimību stāvokļos, aktivizējot vai bloķējot skābekli sajūtošo mehānismu," paziņoja komiteja.

Trīs zinātnieki savā starpā sadalīs deviņus miljonus kronu (832 520 eiro) lielo balvu.

Pērn Nobela prēmiju medicīnā tika piešķirta ASV un Japānas zinātniekiem Džeimsam P. Elisonam un Tasuku Hondzjo par pētījumiem vēža ārstēšanā.