foto: REUTERS/SCANPIX
Džonsons: "Ja ES noraidīs Londonas priekšlikumus, Lielbritānija izstāsies bez vienošanās"
"Mēs izstāsimies no ES 31.oktobrī, lai kas arī nenotiktu," partijas biedriem solīja Džonsons.
Pasaulē
2019. gada 2. oktobris, 16:44

Džonsons: "Ja ES noraidīs Londonas priekšlikumus, Lielbritānija izstāsies bez vienošanās"

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdien paziņoja, ka gadījumā, ja Eiropas Savienība (ES) noraidīs Londonas galīgos priekšlikumus jaunas breksita vienošanās noslēgšanai, Lielbritānija 31.oktobrī izstāsies no bloka bez vienošanās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Runā Konservatīvās partijas  kongresā Mančestrā  Džonsons saglabāja stingru nostāju breksita jautājumā, atklājot tikai dažas detaļas par šo priekšlikumu, ko raksturojis kā "taisnīgu un saprātīgu kompromisu".

"Mēs izstāsimies no ES 31.oktobrī, lai kas arī nenotiktu," partijas biedriem solīja Džonsons, kurš teica, ka mīlot Eiropu.

Savā runā Džonsons galvenokārt koncentrējās uz iekšpolitikas jautājumiem, tostarp, veselības aprūpes jomu, ekonomiku un noziedzību.

Premjerministrs pauda pārliecību, ka Briselei iesniegtais priekšlikums ir konstruktīvs un saprātīgs un nodrošina kompromisu abām pusēm.

Tomēr viņš uzsvēra, ka alternatīva šajā situācijā ir bezvienošanās breksits un kavēties vēl vairāk būtu bezjēdzīgi un dārgi.

Briselei iesniegtie priekšlikumi paredz, ka uz Īrijas robežas vai tās tuvumā pārbaudes netiks veiktas, un Londona ievēros 1998.gadā noslēgto miera līgumu, ar ko tika pārtraukts desmitgadēm ilgais konflikts Ziemeļīrijā, atklāja Džonsons.

Viņš sacīja, ka Lielbritānija "visa un pilnībā" izstāsies no ES un Londona jau no paša sākuma paturēs kontroli pār savu tirdzniecības politiku.

Džonsons piebilda, ka risinājumu varētu sniegt tehnoloģijas, bet plašāk šo izteikumu nepaskaidroja.

Taču Lielbritānijas parlaments ir pieņēmis likumu, kas paredz iespēju likt premjerministram lūgt ES atlikt breksitu, ja līdz 19.oktobrim netiks panākta vienošanās par izstāšanos. Džonsons nav paskaidrojis, kā domā izvairīties no šī soļa, ja vienošanos neizdosies panākt.

Džonsons ir apsolījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES ne vēlāk kā 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai būs panākta vienošanās ar bloku par izstāšanās nosacījumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās