foto: AFP/Scanpix
Erdoans paziņo par pacietības beigām un militāras operācijas izvēršanu Sīrijā
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans otrdien sacīja, ka viņa valsts pacietība saistībā ar ASV centieniem izveidot drošības zonu Sīrijas ziemeļos iet uz beigām.
Pasaulē
2019. gada 1. oktobris, 20:19

Erdoans paziņo par pacietības beigām un militāras operācijas izvēršanu Sīrijā

Jauns.lv / LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans otrdien sacīja, ka viņa valsts pacietība saistībā ar ASV centieniem izveidot drošības zonu Sīrijas ziemeļos iet uz beigām, dodot mājienu, ka militāras operācijas izvēršana var notikt jau vistuvākajā laikā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Turcija un ASV augustā vienojās izveidot buferzonu, lai nepieļautu Sīrijas kurdu kaujinieku atrašanos pie Sīrijas robežas ar Turciju un sekmētu bēgļu repatriāciju.

Erdoans vairākkārt draudējis īstenot vienpusēju operāciju pret ASV atbalstītajām kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG), ja buferzonas izveidošana tiks atlikta.

"Šajā posmā mums nav citas izvēles, kā iet pašiem savu ceļu," uzrunā, kas tika pārraidīta televīzijā, sacīja Erdoans.

"Mēs esam izmēģinājuši visus ceļus. Mēs esam bijuši ārkārtīgi pacietīgi," viņš sacīja. "Mēs nevaram atļauties zaudēt nevienu dienu."

YPG, kas kontrolē plašu teritoriju Sīrijā uz austrumiem no Eifratas, bija galvenais ASV sabiedrotais operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", tomēr Ankara uzskata, ka YPG ir Turcijas kurdu bruņoto separātistu atzars un grupējumu dēvē par "teroristiem".

Erdoans arī paudis cerību, ka līdz ar buferzonas izveidošanu dzimtenē varēs atgriezties līdz diviem miljoniem Sīrijas bēgļu.

Turcijas armija pēdējo gadu laikā divas reizes veikusi operācijas pāri robežai Sīrijā pret YPG un "Islāma valsti" - 2016. un 2018.gadā.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Prezidenta Bašara al Asada valdība pēc vairākām uzvarām pret mērenajiem un radikālajiem nemierniekiem, ko tai izdevies izcīnīt kopš 2015.gada ar Krievijas atbalstu, šobrīd kontrolē 60% Sīrijas teritorijas.

Liela Idlibas provinces daļa atrodas "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara kontrolē, bet kurdu spēki kontrolē ar naftas resursiem bagātos Sīrijas ziemeļaustrumus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās