foto: AFP/Scanpix
Francijas ekspremjeram jāstājas tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām korupcijā
Francijas ekspremjers Eduārs Baladūrs
2019. gada 1. oktobris, 17:00

Francijas ekspremjeram jāstājas tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām korupcijā

Jauns.lv / LETA

Francijas ekspremjeram Eduāram Baladūram būs jāstājas tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām, ka viņa 1995.gada prezidenta vēlēšanu kampaņa finansēta ar "komisijas maksām" no bruņojuma pārdošanas Pakistānai, otrdien pavēstīja Francijas ģenerālprokurors Fransuā Molēns.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Republikas Justīcijas tiesa, kas izskata lietas par ministru pārkāpumiem, nolēmusi, ka saistībā ar šīm apsūdzībām tiks tiesāts 90 gadus vecais ekspremjers, kā arī 77 gadus vecais bijušais aizsardzības ministrs Fransuā Leotārs.

Baladūrs 2017.gada maijā tika apsūdzēts par "korporatīvo aktīvu nelikumīgu izmantošanu un nozieguma slēpšanu" lietā par zemūdeņu pārdošanu Pakistānai 1994.gadā, kad Baladūrs bija premjers un cerēja kļūt par prezidentu.

Apsūdzības izskanēja jau 2002.gadā, kad tika izmeklēta autobusa saspridzināšana Karāči, Pakistānā. Autobusā atradās franču inženieri, un spridzināšana atbilstoši vienai versijai ir notikusi, atriebjoties par kukuļu nemaksāšanu.

Dzīvību zaudēja 15 cilvēki, arī 11 inženieri, kas strādāja pie zemūdeņu līguma izpildes.

Sākotnēji aizdomās tika turēts teroristu grupējums "Al Qaeda", bet uzmanība vēlāk tika pievērsta līgumam par bruņojuma pārdošanu, izmeklētājiem pārbaudot, vai spridzināšana nav bijusi atriebība par kukuļu nemaksāšanu, kas slepeni apsolīta Pakistānas amatpersonām.