foto: AFP/Scanpix
NVO: ugunsgrēkos Bolīvijā izdeguši četri miljoni hektāru zemes un pļavu
Pasaulē
2019. gada 19. septembris, 08:32

NVO: ugunsgrēkos Bolīvijā izdeguši četri miljoni hektāru zemes un pļavu

Jauns.lv / LETA

Ugunsgrēkos Bolīvijā kopš augusta izdeguši četri miljoni hektāru zemes un pļavu, trešdien paziņojusi nevalstiskā organizācija "Friends of Nature Foundation" (FAN).

Ugunsgrēki nedēļām ilgi plosījušies vairākos ekoloģiski jutīgos rajonos, un Beni departamentā, valsts ziemeļaustrumos, trešdien tika izsludināta sarkanā trauksme.

FAN ziņo, ka Santakrusas departamentā izdeguši trīs miljoni hektāru. Tie ir aptuveni 75% no kopējās platības, ko ugunsgrēki nopostījuši Bolīvijā.

Balstoties uz ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) un Eiropas Kosmosa aģentūras satelīta attāliem, organizācija aplēsusi, ka Bolīvijā kopumā izdeguši 4,1 miljons hektāru.

Beni ir otrs smagāk cietušais departaments aiz Santakrusas. Beni liesmas skārušas gandrīz 900 000 hektāru, un ugunsgrēki turpina plosīties.

Cīņā ar liesmām tiek izmantotas specializētās lidmašīnas un helikopteri, iesaistīti 5000 ugunsdzēsēju, karavīru un policistu.

Ugunsgrēki Bolīvijā sākās maijā un augustā kļuva intensīvāki.

Vides aktīvisti vaino kreisi autoritāro prezidentu Evo Moralesu, kurš iedrošinājis zemniekus dedzināt mežus, lai paplašinātu lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības.

Valdība savukārt skaidro ugunsgrēkus ar sauso laiku un vēju.

Tēmas