foto: Ekrānuzņēmums no "TV3 Lietuva"
Lietuviešiem viltīga shēma alkohola nakts tirdzniecības apiešanai: šņabi nevis pārdod, bet "uzglabā" pakomātos
Viļņā uzstādīti "alkohola glabāšanas" pakomāti, no kuriem jebkurā diennakts laikā, arī stiprās dziras aizlieguma stundās, var izdabūt kādu šņabja pudeli.
Pasaulē
2019. gada 18. septembris, 05:30

Lietuviešiem viltīga shēma alkohola nakts tirdzniecības apiešanai: šņabi nevis pārdod, bet "uzglabā" pakomātos

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lietuvas uzņēmums „Artimiausias” izdomājis veidu, kā apiet alkohola nakts tirdzniecības aizliegumu. Viļņā uzstādīti pieci pakomāti, kuros tiek „glabāts” alkohols. Jebkurš jebkurā diennakts laikā var iegādāties kādu grādīgā dzēriena pudeli un to nodot „glabāšanā” un pēc tam to no „alkohola seifa” izņemt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šāds alkohola iegūšanas veids ir kā medusmaize tiem, kuriem nepārvarama kāre pēc kādas grādīgās dziras pudeles uzrodas nakts melnumā. Shēma darbojas pavisam vienkārši: cilvēks par vienreizēju maksu – 15 eiro – uz nenoteiktu iegādājas tiesības glabāt alkoholiskā dzēriena pudeli pakomātā. Tad „Artimiausias” aplikācijā izvēlas, kādu alkoholu tur grib glabāt, un samaksā gan par pašu alkoholu, gan par vienas pudeles glabāšanu – trīs eiro. Tā piemaksājot trīs eiro pie veikala cenas, viņš tiek pie kārotā dzēriena.

Lai formāli likums tiktu ievērots,  „Artimiausias” alkoholu nepārdod – uzņēmums jau iepriekš, „legālā laikā” to iegādājies no vairumtirdzniecības firmas un arī ielicis glabāšanā. Firma vienkārši savu „noglabāto mantu” par samaksu atļauj izņemt citam cilvēkam. Idejas autors Ričards Banis uzskata, ka to nevar traktēt kā alkohola tirdzniecību nakts laikā.

„Mēs esam pārliecināti, ka mūsu mantu glabātuve nekādā veidā nav pretrunā likumdošanai, bet gan tieši otrādi – efektīvi nodrošina tiesību ievērošanu,” Banis izteicies Lietuvas plašsaziņas līdzekļiem. Interesanti, ka, atverot firmas mājas lapu, kā pirmais parādās atgādinājums, ka jāievēro konstitucionālās tiesības un lēmumu brīvība.

Tomēr brīvība izvēlēties, kādu alkoholu „nodot glabāšanai”, ir stipri ierobežota. Glabāšanai tiek piedāvāti tikai četri puslitra trauki 7.50 eiro vērtībā (degvīns „Šimtmečio”, divu veidu stiprie uzlējumi „999” un brendijs „Alita”), kā arī 11 eiro vērtais viskijs „High Commissioner” 0,7 litru tilpumā.

Jau pirmajās divās nedēļās kopš darbojas alkohola pakomāti tiem izveidojies savs stabils klientu loks. Tomēr uz cik ilgu laiku nav zināms, jo kā ziņo laikraksts „Lietuvos Rytas” Lietuvas narkotiku, tabakas un alkohola kontroles departaments uzskata, ka šāda veida alkohola glabātuves tomēr ir pretrunā ar valsts alkohola aprites likumdošanu, kas aizliedz grādīgās dziras tirdzniecību nakts laikā un „alkohola glabātājiem” draud pamatīgs naudas sods – no 289 līdz 14 481 eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās