foto: REUTERS/SCANPIX
Melānijas dzimtajā Slovēnijā uzslieta Donalda Trampa statuja
Donalda Trampa skulptūra Slovēnijā.
2019. gada 30. augusts, 21:55

Melānijas dzimtajā Slovēnijā uzslieta Donalda Trampa statuja

Jauns.lv

ASV pirmās lēdijas Melānijas Trampas dzimtajā Slovēnijā atklāta viņas vīra, ASV prezidenta Donalda Trampa, statuja, ziņo "BBC".

Gandrīz 8 metrus augstā skulptūra uzstādīta uz privātas zemes. Tajā Tramps attēlots zilā uzvalkā ar gaisā paceltu dūri, nedaudz atgādinot ASV esošo Brīvības statuju.

Statuja atrodas no Slovēnijas galvaspilsētas Ļubļanas aptuveni 30 kilometrus esošajā Sela pri Kamniku ciemā. Tās veidotājs Tomass Šlēgs ziņu aģentūrai "AFP" atklāj, ka radījis to kā populisma simbolu.

foto: REUTERS/SCANPIX
Donalda Trampa skulptūra Slovēnijā.

"Pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara atkal ir uzplaucis populisms - paskatieties uz Džonsonu, paskatieties uz Trampu, uz mūsu prezidentu vai Orbānu," stāsta vīrietis. "Mēs gribam atvērt cilvēkiem acis un parādīt, kas ir demokrātija."

Vīrietis statujā pat ierīkojis mehānismu, kas ļauj tai mainīt sejas izteiksmi - šķietami draudzīgā seja pēkšņi spēj pārtapt patiesi draudīgā.

foto: AP/Scanpix
Donalda Trampa skulptūra Slovēnijā.

Vietējo domas par apskates objektu gan atšķiras. Daudzi to sauc par kokmateriālu izšķērdēšanu un apgalvo, ka statuja ir neglīta.

Jauns.lv jūlija sākumā jau ziņoja, ka Slovēnijā atklāta arī ASV prezidenta sievas Melānijas Trampas skulptūra.  Pēc mākslas darba autora, amerikāņu konceptuālās mākslas pārstāvja Breda Daunija (Brad Downey) teiktā, tas ir pasaulē pirmais piemineklis, kas veltīts ASV prezidenta Donalda Trampa laulātajai draudzenei.

foto: AFP/Scanpix
Melānijas Trampas skulptūra Slovēnija

Kokā grebtā statuja ataino Melāniju Trampu zilā kleitā, mājot ar kreiso roku un atkārtojot pozu, kurā ASV pirmā lēdija bija redzama Trampa inaugurācijā 2017. gadā.    

Naivā mākslinieciskā stila dēļ daži kritiķi sociālajos tīklos statuju jau iesaukuši par "putnubiedēkli".

foto: AFP/Scanpix
Melānijas Trampas skulptūra Slovēnija

Ideja radīt šādu skulptūru Daunijam radās, realizējot projektu, kurš tika sākts, pētot pirmās lēdijas slovēņu saknes. Kokgrebšanas darbus viņš uzticēja veikt vietējam amatniekam Alešam Župevcam, kurš zināms ar vārdu Maxi. Intervijā aģentūrai AFP Daunijs stāsta, ka bijis pamatīgi pārsteigts, uzzzinot, ka Župevcs ir nācis pasaulē tajā pašā slimnīcā un tajā pašā gadā, kad Melānija Trampa. 

Pēc Daunija teiktā, sarunas ar Maxi viņam ļāvušas uz Melānijas dzimto reģionu paraudzīties ar vietējo iedzīvotāju acīm. "Tu redzi upi un kalnus, kurus arī viņa redzēja bērnībā," savas atklāsmes paudis mākslinieks.