foto: REUTERS/SCANPIX
Tramps pieļauj ārkārtas stāvokļa pilnvaru izmantošanu cīņā ar Ķīnu
Tramps pacēlis plānotos tarifus Ķīnas precēm.
Pasaulē
2019. gada 24. augusts, 14:11

Tramps pieļauj ārkārtas stāvokļa pilnvaru izmantošanu cīņā ar Ķīnu

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ļāvis noprast, ka cīņā ar Ķīnu varētu izmantot savas pilnvaras izsludināt ārkārtas stāvokli.

"Visiem tiem viltus ziņu žurnālistiem, kam nav ne nojausmas par to, ko likums saka par prezidenta pilnvarām, Ķīnu utt. Ieskatieties 1977.gada likumā par Ārkārtas ekonomiskajām pilnvarām. Punkts!", atrodoties ceļā uz Francijā paredzēto G7 samitu, tviterī sestdien paziņojis Tramps.

Iepriekš šo likumu viņš jau piemērojis pret Meksiku.

Tramps acīmredzami tādējādi reaģējis uz jautājumiem, kas radušies pēc tam, kad viņš piektdien, arī ar tvitera starpniecību, izplatīja rīkojumu ASV uzņēmumiem pamest Ķīnu un meklēt alternatīvas vietas, kur izvietot ražotnes, lai gan kompānijas brīdinājušas, ka to iespējas šādas operācijas veikt lielā ātrumā ir ierobežotas.

Vienlaikus Tramps paziņoja, ka no 1.septembra Ķīnas precēm 300 miljardu ASV dolāru (266,9 miljardu eiro) vērtībā tiks piemēroti 15% tarifi, nevis līdz šim plānotie 10%.

Savukārt oktobrī līdz 30% tiks paaugstinātas muitas nodevas tiem ķīniešu ražojumiem 250 miljardu vērtībā, kuriem iepriekš piemērota 25% likme.

Tomēr dažām precēm muitas tarifu paaugstināšana atlikta līdz jaunajam gadam, lai pasargātu ASV patērētājus Ziemsvētku iepirkšanās laikā.

Tas, šķiet, liecina, ka Baltais nams ir norūpējies par tirdzniecības kara ietekmi uz patērētājiem ASV, lai gan Tramps to kategoriski noliedz.

ASV prezidentam ir plašas, lai gan ne neierobežotas, pilnvaras izsludināt ārkārtas stāvokli un ierobežot kapitāla plūsmas.