foto: Facebook / OZ Yoga
Saūda Arābijā dzīvojošai amerikānietei atņemta meita, jo sieviete sociālajos tīklos publicējusi pārāk atkailinošas bildes
2019. gada 18. augusts, 11:19

Saūda Arābijā dzīvojošai amerikānietei atņemta meita, jo sieviete sociālajos tīklos publicējusi pārāk atkailinošas bildes

Jauns.lv

32 gadus vecā ASV pilsone Betānija Vierra jūlijā zaudējusi aizbildniecības tiesības pār savu meitu, jo Saūda Arābijas tiesa atzinusi, ka četrgadīgās Zainas māte ir "pārāk attālināta no islāma".

Amerikāniete uz Saūda Arābiju pārcēlusies 2011.gadā, kad sākusi pasniegt lekcijas kādā valsts universitātē. Sievietes aizraušanās ir jogas apmācība.

Saūda Arābijā Betānija iepazinusies ar vīrieti, kuru vēlāk apprecējusi. Abiem piedzimis bērns, bet laulība pēc dažiem gadiem izjukusi. Tagad šķirtais vīrs vērsies tiesā pret sievieti, lai gūtu pilnu aizbildniecību pār abu četrgadīgo meitu.

foto: Facebook / Bethany AlHaidari

"Mātei islāms ir kas jauns, viņa šajā valstī ir ārzemniece, kura turpina piekopt savas tradīcijas un paražas. Mums jācenšas Zainu pasargāt no šīm tradīcijām, sevišķi tāpēc, ka meitene ir ļoti jauna," jūlijā notikušajā tiesas prāvā pavēstījis tiesnesis Abduls Ella Muhameds.

Betānijas bijušais vīrs tiesu pārliecinājis, atrādot sievietes fotogrāfijas sociālajos tīklos.

Vīrieša advokāti tiesā uzsvēruši, ka Betānija apmeklējusi "pasaulē dīvaināko festivālu "Burning Man"", kura apmeklētāji "valkā trakas drēbes un visu nakti paliek nomodā dejojot, valkā čības, kas darinātas tikai no kažokādas vai arī lieto narkotikas, vai dzer aukstos dzērienus". Tāpat bijušā vīra aizstāvji paziņojuši, ka Betānijas sociālās platformas ir "pilnas ar kailumu, dzimumu sajaukšanos un daudzām lietām, kas ir pretrunā ar islāmu."

Savukārt Betānija un viņas māte tiesā stāstījusi, ka laulība izjukusi Betānijas vīra narkotiku atkarības dēļ. Vīrietis apsūdzības gan noraidījis.

Tiesa aizbildniecību pār četrgadīgo Zaino piešķīrusi viņas vecmāmiņai - Betānijas bijušā vīra mātei, kura turklāt dzīvo kopā ar dēlu, Zainas tēvu.

"Vīrieša dzīvošana kopā ar savu māti, visdrīzāk, būs tikai īslaicīga," savu lēmumu pamatojis tiesnesis. "Tas nav vīrieša dabā, dzīvot kopā ar māti, nevis pilnvērtīgi pildīt tēva pienākumus."

Tāpat Betānijai turpmākos 10 gadus aizliegts izbraukt no Saūda Arābijas.

foto: Facebook / OZ Yoga

Kā stāsta sievietes vecāki, tiesa pret viņu meitu izturējusies, kā pret bērnu. "Saūda Arābijā sievietes liecība ir uz pusi nevērtīgāka, nekā vīrieša liecība," stāsta Betānijas māte. Savukārt tiesā zaudējušās sievietes tēvs stāsta, ka meita noteikti nepadosies, bet turpinās cīnīties par savu atvasi. Viņš ir neizpratnē par tiesas lēmumu, jo Betānija vairākus gadus strādā šīs valsts labā un respektē Saūda Arābijas valdību.

Vecāki jau sākuši samierināties ar faktu, ka tuvākajā laikā mājās ASV nesagaidīs ne savu meitu, ne mazmeitu.