foto: AFP/Scanpix
Amerikāņi turpinās slaktēt cits citu - ieroču lobiju tur ļoti respektē
Elpaso šāvēja māte velti brīdināja policiju, ka ekstrēmi noskaņotais dēls iegādājies triecienšauteni.
2019. gada 17. augusts, 05:26

Amerikāņi turpinās slaktēt cits citu - ieroču lobiju tur ļoti respektē

Kas Jauns Avīze

Potenciālie sērijveida slepkavas ASV var nesatraukties – Nacionālā strēlnieku asociācija stingri noraida nāves rīku tirdzniecības ierobežojumus.

ASV prezidents Donalds Tramps sniedzis garantijas ietekmīgajam šaujamieroču lobijam, Nacionālajai strēlnieku asociācijai, ka tās ļoti uzskati tiks respektēti.

Ieroču lobiju respektēs

Pēc slaktiņiem Elpaso un Deitonā, kur nogalināts 31 cilvēks, kārtējo reizi izskan aicinājumi par stingrāku šaujamieroču kontroli. Tramps ir ticies ar ieroču lobistiem, “lai viņu ļoti spēcīgie uzskati tiktu pilnībā pārstāvēti un respektēti”. Tramps gan norāda, ka šaujamieroči nedrīkst nonākt garīgi slimu vai psihiski nelīdzsvarotu cilvēku rokās, taču uzsver: “Es esmu lielākais otrā labojuma cilvēks, kāds vien šeit ir, bet mums ir jāstrādā kopā mūsu valsts labuma un drošības labā.” Runa ir par ASV konstitūcijas otro labojumu, kas paredz tiesības uz šaujamieročiem.

Upuri neiežēlina

Strēlnieku asociācijas līderis Veins Lapjērs noraida stingrākus ierobežojumus: “Neērtā patiesība ir šāda – priekšlikumi, par kuriem daudzi spriež, nebūtu novērsuši šausminošās traģēdijas Elpaso un Deitonā.” ASV Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels noraidījaaicinājumus atsaukt no brīvdienām senatorus balsojumam par šaujamieroču kontroles likumprojektiem, kurus jau pieņēmusi Pārstāvju palāta.

ASV šomēnes divās dienās sarīkotas divas asinspirtis, izmantojot legāli iegādātus pusautomātiskos ieročus. Ar tiemdažu minūšu vai pat sekunžu laikā iespējams nogalināt daudzus cilvēkus.

Nekur nav droši

Teksasā, Elpaso, 3. augustā 21 gadu vecs terorists nošāva 22 cilvēkus tirdzniecības kompleksā un bez pretošanās padevās policijai, paziņojot, ka viņa mērķis bija meksikāņi. 4. augustā Deitonā Ohaio štatā 24 gadus vecs uzbrucējs bāru un naktsklubu rajonā nošāva deviņus cilvēkus, pirms viņu likvidēja policija, mēģinot ielauzties ļaužu pilnā krogā. Slepkavam bija ap 250 patronu, izšaut viņš paspēja vismaz 41 lodi.

28. jūlijā Kalifornijā, Gilrojā, Ķiploku svētkos kāds 19 gadu vecs maniaks nošāva trīs cilvēkus un 15 ievainoja. Tas viss notika minūtes laikā, pirms policija uzbrucēju nogalināja. Upuru vidū ir sešus gadus vecs zēns un 13 gadus veca meitene.

Tramps jau dažas dienas pēc nonākšanas prezidenta amatā parakstīja tobrīd republikāņu kontrolētā Kongresa rezolūciju,atceļot iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laika noteikumus, ar kuriem bija ierobežota šaujamieroču pārdošana cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem.

Vairāk ieroču nekā Jemenā

ASV Valsts departaments tradicionāli iesaka atturēties no ceļojumiem uz Somāliju un citām nedrošām valstīm. Šoreiz organizācija "Amnesty International" izplatījusi aicinājumu nebraukt uz ASV un it īpaši uzmanīties lielveikalos, festivālos un citās cilvēku pilnās vietās. Šogad ASV masu apšaudēs nogalināti 57 cilvēki (neskaitot slepkavas), pērn – 80. Uz 100 amerikāņiem ir 120,5 šaujamieroči, šis rādītājs ir vairāk nekā divtik lielāks nekā kara plosītajā Jemenā.

Teksasā apšaudē lielveikalā nogalināti vairāki cilvēki

Apšaudē lielveikalā ASV Teksasas štatā sestdien nogalināti vairāki cilvēki.

gallery icon
25