foto: REUTERS/SCANPIX
Čehijas radio: "Huawei" darbiniekiem valstī jāvāc sensitīva uzņēmēju un amatpersonu informācija
Ilustratīvs foto.
2019. gada 23. jūlijs, 15:09

Čehijas radio: "Huawei" darbiniekiem valstī jāvāc sensitīva uzņēmēju un amatpersonu informācija

Jauns.lv / LETA

Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja "Huawei" meitasuzņēmums Čehijā tiek turēts aizdomās par sensitīvu datu par amatpersonām un uzņēmējiem vākšanu, izmantojot savus darbiniekus, liecina Čehijas sabiedriskā radio žurnālistu iegūtā informācija.

Bijušie "Huawei" darbinieki un anonīmi avoti Čehijas izlūkošanas dienestos radio pētnieciskā raidījuma "Radiožurnal" žurnālistiem pastāstījuši, ka lietišķo tikšanos laikā vākta informācija un vēlāk tā ievadīta centrālajā datubāzē, kurai piekļūt var arī no "Huawei" galvenā biroja Ķīnā.

Divi bijušie "Huawei" vadības Čehijā darbinieki nesen anonīmās intervijās Čehijas sabiedriskajam radio atklājuši, ka viņiem "Huawei" iekšējā datubāzē bijis jāievada ne tikai lietišķa informācija, bet arī personīga informācija par klientiem, piemēram, bērnu skaits un intereses, kā arī personas finansiālā situācija.

"Piekļuvi informācijai, kas tiek glabāta šajā klientu attiecību pārvaldes sistēmā, var pārvaldīt tikai no galvenā biroja Ķīnā. Ir ļoti grūti atklāt un pierādīt, kuram bijusi piekļuve šiem datiem un kādam mērķim tā izmantota," sacījis viens no bijušajiem "Huawei" vadības Čehijā darbiniekiem.

Tāpat "Huawei" darbiniekiem bijis ierasts pārrunāt iegūto informāciju, tiekoties ar Ķīnas vēstniecības pārstāvjiem.

Cits anonīms avots "Radiožurnal" sacījis, ka "Huawei" darbinieku uzdevums bijis apkopot informāciju par valsts amatpersonām, kuras pēc tam uzaicinātas uz konferenci Ķīnā vai braucienā uz šo valsti.

"Vienmēr izraudzījās nodaļu vadītāju vai viceministru līmeņa amatpersonas. Tad man uzdeva dokumentā ievadīt personas vai grupas, kura tika gaidīta (..) vizītē, personīgo informāciju, kas bija paredzēta kompānijas vadībai Čehijā un galvenajā birojā Ķīnā," sacīja anonīmais avots.

Čehijas izlūkošanas dienesti ir informēti par šādu praksi, un iekšējās izlūkošanas dienests BIS pat rīko kursus ierēdņiem un politiķiem, kā pasargāt sevi no šādas taktikas, kuru var izmantot jebkuras valsts izlūkošanas dienests.

"Huawei" rakstiskā paziņojumā Čehijas sabiedriskajam radio noliedzis jebkādas nelikumīgas prakses izmantojumu, norādot, ka uz jebkuru tā darbinieku rīcību un tikšanos attiecas Čehijas un Eiropas Savienības normas, kā arī datu aizsardzības normas, ko papildina kompānijas iekšējās vadlīnijas.

Šajās vadlīnijās, ar kurām "Huawei" pārstāvji deva iespēju iepazīties Čehijas radio žurnālistam, ir atsauces ne tikai uz personas datu aizsardzību, bet arī norāde, ka personas datiem, kurus apkopo kompānija, jābūt precīziem un atjauninātiem. Personas, par kurām kompānijai ir īpaša interese un kuru informācija tiek apkopota, dokumentos tiek dēvētas par "datu subjektiem".

Savukārt no "Huawei" pārstāvjiem Latvijā saņemtajā komentārā par Čehijas radio publicēto informāciju teikts, ka "izteiktās apsūdzības pret "Huawei" ir pilnībā nepatiesas un nepamatotas".

Komentārā uzsvērts, ka ""Huawei" nekad nav strādājis ar izlūkdatu vākšanas operācijām, kas nākušas no Ķīnas vēstniecības vai jebkuras citas organizācijas".

"Veids, kādā "Huawei" apstrādā lietotāja datus Čehijas Republikā, pilnībā atbilst visiem piemērotajiem Čehijas un ES tiesību aktiem," norāda "Huawei".

"Mēs nosodām šādas bezatbildīgas apsūdzības un lūdzam ņemt vērā, ka mums ir tiesības sākt tiesvedību, lai aizsargātu mūsu reputāciju," piebilsts "Huawei" komentārā.

Kompānija nereti tiek kritizēta par sakariem ar Ķīnas valdību un izlūkdienestiem. Daudzviet izskanējušas bažas par "Huawei" lielo iesaisti 5G mobilo tehnoloģiju ieviešanā un tās ietekmi uz drošību.

"Huawei" vairākkārt publiski noliegusi sadarbību ar Ķīnas valdību. Tomēr gada sākumā Polijā aizdomās par spiegošanu tika aizturēts "Huawei" darbinieks. Nākamajā dienā "Huawei" šo Polijas pilsoni atlaida no darba.