Pasaulē
2019. gada 23. jūlijs, 11:37

Trampa apgalvojumi par Kašmiru izraisa politisku vētru Indijā

Jauns.lv / LETA

Indijas parlamentā otrdien izcēlies liels satraukums par ASV prezidenta Donalda Trampa apgalvojumiem, ka Indijas premjerministrs Narendra Modi lūdzis viņu kļūt par vidutāju Kašmiras jautājumā.

Deli uzstāj, ka šāds lūgums nav izteikts.

Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju.

Kopš 1947.gada Indijas un Pakistānas starpā izraisījušies trīs kari, no kuriem divi notikuši Kašmiras dēļ.

Tramps, Baltajā namā tiekoties ar Pakistānas premjerministru Imranu Hanu, sacīja, ka ar prieku kļūtu par vidutāju starp Indiju un Pakistānu. Prezidents piebilda, ka Modi nesen lūdzi viņu uzņemties lomu šī konflikta risināšanā.

Indijas deputāti šodien protestēja pret šādu pavērsienu, pieprasot, lai Modi sniedz paskaidrojumus. Protestu dēļ parlamenta sēde tika vairākkārt pārtraukta.

Indijas ārlietu ministrs, uzrunājot deputātus, uzsvēra, ka premjerministrs neko tādu Trampam nav lūdzis.

"Es arī vēlētos uzsvērt, ka saskaņā ar Indijas stingro nostāju visi nenokārtotie jautājumi ar Pakistānu apspriežami tikai divpusēji," paziņoja ministrs.

Indija līdz šim vienmēr iebildusi pret jebkādiem trešās puses vidutājiem Kašmiras jautājuma risināšanā, lai gan Pakistāna to vairākkārt mēģinājusi panākt.

Krīze kaimiņvalstu starpā saasinājās pēc tam, kad terorista pašnāvnieka uzbrukumā Indijas pārvaldītajā Kašmiras daļā februārī tika nogalināti 40 karavīri. Atbildību par teroraktu vēlāk uzņēmās Pakistānā bāzētais grupējums "Jaish-e-Mohammad".

Dažas dienas vēlāk Indija atbildēja, veicot uzlidojumu Pakistānai, kas savukārt izraisīja uzbrukumu un pretuzbrukumu virkni līdzās abu valstu "de facto" robežai Kašmirā, raisot bažas par pilna mēroga kara izraisīšanos.