foto: AP/Scanpix
Aprit 50 gadi, kopš pirmais cilvēks izkāpa uz Mēness
ASV pastmarka par godu sasniegumam Mēness iepazīšanā.
Pasaulē
2019. gada 20. jūlijs, 22:31

Aprit 50 gadi, kopš pirmais cilvēks izkāpa uz Mēness

Jauns.lv / LETA

Aprit 50 gadi, kopš ASV astronauti Nīls Ārmstrongs un Bazs Oldrins 1969. gada 21. jūlijā kļuva par pirmajiem cilvēkiem, kas izkāpa uz Mēness, bet dienu iepriekš viņi nosēdās uz Zemes pavadoņa

Vēsturisko mirkli televīzijā vēroja 500 miljoni cilvēku.

Sešas stundas pēc astronautu moduļa "Eagle" nolaišanās uz Mēness, Ārmstrongs spēra pirmos soļus uz Mēness, sakot vēsturiskos vārdus: "Tas ir mazs solis cilvēkam, bet milzīgs lēciens cilvēcei."

"Atskatoties pagātnē, nolaišanās uz Mēness nebija tikai mūsu darbs, tā bija vēsturiska iespēja pierādīt pasaulei amerikāņu garu, ka visu ir iespējams izdarīt," 89 gadus vecais Oldrins tvītoja pirms kopā ar ASV viceprezidentu Maiku Pensu devās uz Kenedija Kosmosa centru Floridas štatā.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) jau vairākas nedēļas ar izstādēm un pasākumiem visā valstī atzīmē vēsturisko notikumu.

Saistībā ar nozīmīgo gadadienu uzvirmojušas diskusijas par kosmosa ceļojumu nākotni.

NASA paziņojusi par plāniem līdz 2024. gadam atgriezties uz Mēness un šoreiz uz tā virsmas ļaut izkāpt pirmajai sievietei.

foto: REUTERS/SCANPIX
Viens no Mēness iekarotājiem Bazs Oldrins.

Tāpat NASA plāno izveidot Mēness orbītas platformu "Gateway", lai pētītu dzīvo organismu reakciju uz radiāciju un mikrogravitāti kosmosa vidē ilga laika periodā.

Oldrins aicināja pasaules valstīm sadarboties, nevis konkurēt, lai spertu nākamos soļus uz Mēness un Marsa.

ASV prezidents Donalds Tramps gan vairākkārt apšaubījis nepieciešamību atgriezties uz Mēness, bet vienlaikus Baltais nams sestdien paziņoja, ka "nākamo gadsimtu laikā atjaunos mūsu valsts dominēšanu un vadību kosmosā".

No 1969. gada vēsturiskās misijas dalībniekiem dzīvs ir Oldrins un Maikls Kolinss, bet Ārmstrongs nomira 2012. gada augustā 82 gadu vecumā pēc sarežģījumiem operācijas laikā.

Ārmstrongs kopā ar Oldrinu pavadīja teju trīs stundas, staigājot pa Mēnesi, ievācot paraugus, veicot eksperimentus un uzņemot fotogrāfijas.

Pa Mēnesi ir staigājuši tikai 12 cilvēki, kas visi bija amerikāņi. Zemes pavadoni neviens cilvēks nav apciemojis kopš 1972. gada, kad NASA apturēja "Apollo" misijas.