foto: ekrānuzņēmums no video
"Tikai labākās var zagt Oksfordstrītā" - Londonas ielās uzdarbojas īpaši trenētas kabatzagles
2019. gada 19. jūlijs, 13:57

"Tikai labākās var zagt Oksfordstrītā" - Londonas ielās uzdarbojas īpaši trenētas kabatzagles

Jauns.lv

No Bulgārijas un Rumānijas nākuši sieviešu grupējumi mēneša laikā, sirojot pa britu iedzīvotāju un tūristu kabatām, sazogas pat līdz 20 000 mārciņām (aptuveni 22 000 eiro), ziņo britu mediji.

Kabatzagles Lielbritānijas pārpildītākajās ielās un lielveikalos, galvenokārt tūristu iecienītajā Londonā, regulāri dodas savās "zagšanas izklaidēs". Kā stāsta aculiecienieki, ārvalstnieces savācas grupiņās pa piecām un dodas tīrīt svešu cilvēku kabatas. Galvenokārt viņas iecienījušas Japānas un Arābu valstu tūristus, jo viņi šķiet visbagātākie.

Kāda taizemiešu tūristu grupa reiz netīšām ar "selfijkociņu" pat nofilmējusi, kā kāda sieviete nemanāmi "aptīra" tūristi, no viņas nozogot 400 mārciņas un kredītkartes.

Britu tabloīda "The Sun" rīcībā pat nonākuši attēli ar nadzīgajām zaglēm - viņas nekautrējas lielīties ar saviem guvumiem. 

Kāds privātdetektīvs, kurš izmeklē tūristu iecienītajā un vienā no pārpildītākajām ielām Oksfrodstrītā paveiktu zādzību, norāda, ka briti pat nevar iedomāties, cik plaši patiesībā uzdarbojas šie zagļu grupējumi. Vairāki veikali nemaz neziņo par notikušajām zādzībām, jo policija ir aizņemta un lietas mēdz pamatīgi ievilkties.

Trenētas kopš dzimšanas

Policistu vietā ierasti strādā privātdetektīvi, kuri izmanto Lielbritānijā esošās pilsoņa aresta tiesības. Detektīvi pēc tam pieprasa zaglim viņa identifikācijas karti, uzņem viņa bildi un informē lielveikalus, ka šis cilvēks ir zaglis. Pēc tam nosacīti aizturētais uz mūžu tiek ievietots veikala "melnajā sarakstā".

"Dažreiz mēs ziņojam policijai. Tādos gadījumos, ja pie zagļa atrodam naudas daudzumu, kas mērāms tūkstošos. Bet tik un tā policija bieži vien ir jāgaida ļoti ilgi," stāsta privātdetektīvs, kurš darba nolūkos vēlas palikt anonīms.

Uz ielas sirojošajām dāmām zagšana ir sava veida sacensības, ko var salīdzināt pat ar futbola Premjerlīgu.

Pagaidām "Premjerlīgā" vadībā izrāvusies kāda sieviete vārdā Diāna (ar iesauku "Diana the Express"). Vēl kāds grupējums sevi pat nosaucis leģendārās grupas "Spice Girls" vārdā - viņas piecas vienmēr darbojoties kopā.

"Zagles pārvietojas no pilsētas uz pilsētu. Tikai labākās nokļūst Oksfordstrītā. Kad viņas nozagušas pietiekoši daudz, viņas dodas mājup pie saviem bosiem. Esmu redzējis fotogrāfijas viņu mobilajos telefonos. Viņas dzīvo milzu pilīs ar marmora grīdām," stāsta izmeklētājs.

foto: Garnadžu telefonos atrodama neviena vien bilde ar guvumiem.

Pirmo reizi ar grupējumiem no Bulgārijas un Rumānijas izmeklētāji un viņu upuri Londonas ielās saskārušies jau tālajā 2007.gadā. Kā novērojis detektīvs, grupējumi darbu sāk ap plkst. 10 no rīta, kad atveras lielveikali, un ap plkst. 13 sievietes dodas pusdienot uz ātrās ēdināšanas restorānu "McDonalds".

"Šīs sievietes zina katru triku. Viņas tiek trenētas jau kopš bērnības. Bērni mācās, mūs atkārtojot, un tieši tas ir tas, ko dara šo sieviešu bērni," brīdina detektīvs.

Pielieto īpaši izstrādātu tehniku

Intensīvākās darba stundas zaglēm esot no plkst. 16 līdz 19. Tad trūkstot darbaspēku, kas viņas visas varētu aizturēt un pārbaudīt. Rumānietes pārvietojoties pa pāriem, bet bulgārietes - lielākās grupās.

Noziedznieces valkājot dārgas dizaineru saulesbrilles, rokassomiņas un apģērbu, lai saskanētu ar saviem upuriem. Citas seju aizsedz ar lakatiem.Tomēr negodprātīgās sievietes esot viegli atpazīt - par spīti elegantajam tērpam, viņu kājās vienmēr esot sporta apavi.

"Viņas, izvēloties upuri, nekad nesarunājas. Lai gan ierasti viņas izvēlas zagt dārgos veikalos, šad tad viņas uzturas arī lēto apģērbu veikalos, jo tie ir pārpildītāki. Apģērbu veikalā viņas sagrābjas pēc iespējas vairāk drēbju, lai tādējādi aizsegtu savas rokas. Nereti viņas cenšas aizkavēt upuri, piemēram, notupjoties cilvēka priekšā un sienot kurpju šņores, kamēr pāriniece veic zādzību," stāsta pieredzējušais privātdetektīvs.

foto: Garnadžu telefonos atrodama neviena vien bilde ar guvumiem.

Vēl nereti tiek izmantota "kartes metode" - sieviete tēlo tūristi pilsētā un prasa palīdzību, kamēr otra jau rosās pa kabatām vai somām.

Sievietes savā starpā ir tik saliedētas, ka viņām pat nav vajadzības runāt. Viena otru viņas saprotot no acu skatieniem. Ja viņas pamana policiju, kas viņas novēro, viņu kājas nekavējoties nes uz tuvāko "McDonalds".

"Viņas uz vietas tiek pieķertas ļoti, ļoti reti. Man jānoņem cepuri viņu priekšā par viņu prasmēm un pašpārliecinātību," saka privātdetektīvs.