foto: AFP/Scanpix
Pēc skandāla par ekstravagantiem tēriņiem atkāpies Francijas vides ministrs
2019. gada 16. jūlijs, 20:14

Pēc skandāla par ekstravagantiem tēriņiem atkāpies Francijas vides ministrs

Jauns.lv / LETA

Medijiem ceļot gaismā viņa ekstravagantos tēriņus, otrdien no amata atkāpies Francijas vides ministrs Fransuā de Rižī.

Tīmekļa vietne "Mediapart" pirms nedēļas ziņoja, ka Rižī, esot parlamenta spīkera amatā, rīkojis saviem draugiem dārgas vakariņas, cienājot viņus ar omāriem un smalkiem vīniem.

"Uzbrukumi un mediju linčošana, kas vērsta pret manu ģimeni, piespieduši mani spert nepieciešamo soli atpakaļ," paziņoja Rižī, kurš paralēli vides ministra amatam bija arī valsts ministrs, kas padarīja viņu par otru svarīgāko cilvēku valdībā aiz premjerministra Eduāra Filipa.

"Pūliņi, kas nepieciešami mana vārda aizstāvēšanai, nozīmē, ka es vairs nespēju netraucēti un efektīvi veikt savu misiju. Es šorīt iesniedzu savu atlūgumu premjerministram," paziņoja Rižī.

Viņš arī kritizēja "Mediapart", kas vairākkārt publicējis rakstus, kas satricinājuši Francijas eliti.

Rižī paziņoja, ka iesniedzis sūdzību pret tīmekļa vietni par apmelošanu, apsūdzot "Mediapart" centienos "kaitēt, apmelot un izpostīt".

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien paziņoja, ka Rižī lietā aicinājis Filipu pieņemt lēmumus, balstoties uz faktiem, nevis atklājumiem.

Rižī vides ministra amatā stājās pagājušajā gadā, nomainot Makrona sākotnējo izvēli šim amatam - vides aktīvistu Nikolā Ilo.

Ilo atkāpās, jo uzskatīja, ka pārējie valdības ministri nav gatavi risināt klimata jautājumus. Viņš izteicās, ka vides politikas jautājumos valdībā juties "pavisam vientuļš".