foto: EPA/Scanpix
Itālijas prokuratūra izmeklē apsūdzības pa Krievijas finansējumu Salvīni partijai
Salvīni trešdien atkārtoti noliedza, ka jebkad būtu saņēmis naudu no Krievijas.
Pasaulē
2019. gada 11. jūlijs, 16:58

Itālijas prokuratūra izmeklē apsūdzības pa Krievijas finansējumu Salvīni partijai

Jauns.lv / LETA

Itālijas prokuratūra veic izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām, ka iekšlietu ministra Mateo Salvīni partija "Līga" saņēmusi nelegālu Krievijas finansējumu, ceturtdien vēsta vietējie mediji.

Milānas prokuratūra veic izmeklēšanu par iespējamu "starptautiskās korupcijas" noziegumu un jau veikusi vairākas pratināšanas, vēsta ziņu aģentūras ANSA un "Adnkronos".

Tīmekļa medijs "Buzzfeed" vēstīja, ka Salvīni palīgi esot runājuši par nelegālu finansējuma saņemšanu ar Krievijas amatpersonām.

Šobrīd nav skaidrs, vai izmeklēšana tiek veikta saistībā ar "Buzzfeed" publikāciju vai līdzīgu publikāciju, kas februārī parādījās nedēļas izdevumā "l'Espresso".

Salvīni trešdien atkārtoti noliedza, ka jebkad būtu saņēmis naudu no Krievijas, kā apgalvots mediju publikācijās.

Vietne "Buzzfeed" vēstīja, ka tās rīcībā esot pierādījumi par tikšanos, kurā Salvīni palīgs Džanluka Savoīni ar Krievijas pārstāvjiem pārrunā nelegālu "Līgas" finansēšanu.

"Es jau iepriekš esmu tiesājies, un es to darīšu arī šodien, rīt un parīt. Es nekad neesmu ņēmis no Krievijas nedz rubli, nedz eiro, dolāru vai degvīna litru," paziņoja Salvīni.

Savukārt "Buzzfeed" vēsta, ka par darījumu runāts 18.oktobrī viesnīcā Maskavā. Tajā laikā Salvīni uzturējās vizītē Krievijas galvaspilsētā.

Vietne ziņo par aizdomām, ka "Līga" slepeni saņēma 4% no ieņēmumiem, kas gūti, Krievijas enerģētikas kompānijai pārdodot degvielu Itālijas uzņēmumam ENI, kā rezultātā Salvīni vadītā partija ieguvusi "desmitiem miljonu dolāru".

"Buzzfeed" apgalvo, ka tās rīcībā esot tikšanās ieraksts. Vietne nav identificējusi citus tikšanās dalībniekus un nav apliecinājusi, vai darījums tiešām tika īstenots.

Itālijas laikrakstam "Il Foglio" Savoīni sacīja, ka "neviens nekad nav pat centu paņēmis", un noraidīja "Buzzfeed" rakstu kā "tukšus vārdus un "blablabla"".

Februārī "l'Espresso" pauda līdzīgas apsūdzības par Savoīni un Krievijas pārstāvju tikšanos, kuras arī Salvīni noliedza.

Salvīni nav slēpis savas simpātijas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet vienmēr ir noliedzis nelikumīgus darījumus ar Maskavu.

Vizītes laikā Maskavā pērn oktobrī Salvīni sacīja, ka Krievijā jūtas "kā mājās", atzīstot, ka "dažās Eiropas valstīs" tā nejūtoties.

Pagājušajā nedēļā Putins intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" cildināja Salvīni "labestīgo attieksmi" pret viņa valsti, vienlaikus noliedzot pārmetumus par iejaukšanos citu valstu politikā.