foto: Ekrānuzņēmums
ASV diplomātei par sakariem ar Ķīnas aģentiem piespriež 40 mēnešus cietumā
63 gadus vecā Kandesa Marī Kleiborna atzinusi vainu sazvērestībā ar mērķi veikt krāpšanu pret ASV.
Pasaulē
2019. gada 10. jūlijs, 14:29

ASV diplomātei par sakariem ar Ķīnas aģentiem piespriež 40 mēnešus cietumā

Jauns.lv / LETA

ASV diplomātei otrdien piespriesti 40 mēneši cietumā, jo viņa melojusi izmeklētājiem par naudu, ko saņēmusi no Ķīnas izlūkdienesta aģentiem apmaiņā pret ASV dokumentiem.

63 gadus vecā Kandesa Marī Kleiborna atzinusi vainu sazvērestībā ar mērķi veikt krāpšanu pret ASV, pavēstīja ASV Valsts departaments.

Šī ir viena no vairākām pēdējā laika lietām ar prominentiem figurantiem par Ķīnas spiegu centieniem savervēt ASV amatpersonas, kurām ir piekļuve slepeniem dokumentiem.

Kleibornai piespriests arī 40 000 dolāru naudassods.

Kleiborna bija Pekinā un Šanhajā bāzēta ASV Valsts departamenta biroja vadības speciāliste. 2007.gadā viņai aizsākusies pazīšanās ar diviem vīriešiem, kas, kā viņa to zinājusi, bija Ķīnas Valsts drošības ministrijas līdzstrādnieki.

Šie vīrieši vīrieši viņai devuši desmitus tūkstošus dolāru naudā un dāvanās apmaiņā pret dokumentiem un informāciju par Valsts departamenta aktivitātēm.

Izmeklēšanas rezultātā Kleiborna tik aizturēta pirms diviem gadiem, tomēr viņa netika apsūdzēta spiegošanā. Viņai draudēja līdz 60 mēnešiem cietumā.

Maijā bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekam 62 gadus vecajam Kevinam Malorijam par spiegošanu Ķīnas labā tika piespriesti 20 gadi cietumā.

Līdz šim nozīmīgākās lietas ietvaros maijā bijušais CIP darbinieks Džerijs Čuņšins Lī atzina vainu spiegošanā Pekinas labā.

54 gadus vecajam Lī draud mūža ieslodzījums.

Federālā Izmeklēšanas biroja direktors Kristofers Rejs maijā atzina, ka Ķīna rada nozīmīgākos spiegošanas draudus Savienotajām Valstīm.