foto: REUTERS/SCANPIX
ES samits pārtraukts līdz otrdienai
Eiropadomes prezidents Donalda Tusks.
Pasaulē
2019. gada 1. jūlijs, 14:01

ES samits pārtraukts līdz otrdienai

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderiem nav izdevies vienoties par bloka augstāko amatu sadali, un tālākās sarunas atliktas līdz otrdienai, pēc 20 stundas ilgušajām sarunām pavēstījis Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska pārstāvis Prebens Āmans.

Samits atsāksies otrdien plkst.12 pēc Latvijas laika, informēja Āmans.

Kā ziņots, iepriekš anonīmi avoti diplomātu aprindās izteicās, ka dalībvalstu līderi tuvojas kompromisa noslēgšanai par bloka augstāko amatu sadali, kas paredzētu uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu nominēt sociālistu kandidātu Fransu Timmermansu.

Vienlaikus avoti uzsvēra, ka šobrīd vēl nekādi lēmumi nav pieņemti.

Saskaņā ar pašreizējo piedāvājumu, kas tapis pēc vairāk nekā 13 stundas ilgušām konsultācijām, kuras vilkās visu nakti uz pirmdienu, par Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska pēcteci kļūtu pašreizējā Pasaules Bankas izpilddirektore Kristalina Georgijeva, kas pārstāv centriski labējo Eiropas Tautas partiju (EPP).

Savukārt Beļģijas līdzšinējais premjerministrs Šarls Mišels, kurš pārstāv liberāļus, tiktu izvirzīts uz ES ārlietu dienesta vadītāja amatu.

Visbeidzot Manfrēdam Vēberam, kuru uz EK prezidenta amatu izvirzījusi EPP, tiktu Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja krēsls.