foto: EPA/Scanpix
Tramps ierosina Čenunanm tikties Korejas demilitarizētajā zonā
Tramps tiekas ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu.
Pasaulē
2019. gada 29. jūnijs, 21:14

Tramps ierosina Čenunanm tikties Korejas demilitarizētajā zonā

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ierosinājis Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam jau šajā nedēļas nogalē tikties Korejas pussalas demilitarizētajā zonā.

Vēlāk Tramps pavēstīja, ka justos komfortabli, ja šķērsotu zonu un ieietu Ziemeļkorejā.

G20 samitā Osakā, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai viņš ieietu Ziemeļkorejā, ja tiktos ar Kimu, Tramps pavēstīja: "Es justos ļoti komfortabli, to darot. Nekādu problēmu."

Tramps sestdien tviterī vēsta, ka pēc G20 samita Japānas pilsētā Osakā, kurā viņš pašlaik piedalās un kura laikā viņam paredzēta divpusējā tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, viņš dosies uz Dienvidkoreju kopā ar šīs valsts prezidentu Munu Džēinu, un būtu gatavs tikties ar Kimu demilitarizētajā zonā starp abām Korejas pussalas valstīm.

"Pēc dažām ļoti svarīgām tikšanām, tostarp ar Ķīnas prezidentu Sji, es došos no Japānas uz Dienvidkoreju (ar prezidentu Munu). Kamēr būšu tur, ja Ziemeļkorejas priekšsēdētājs Kims šo redz, es varētu ar viņu tikties uz robežas/demilitarizētajā zonā, tikai lai sarokotos un sasveicinātos," tviterī ierakstījis ASV prezidents.

Vēlāk žurnālistiem Osakā Tramps sacīja, ka doma par tikšanos ar Kimu viņam esot ienākusi prātā šorīt un ka viņš nezinot, vai Kims esot Ziemeļkorejā.

"Es tikai izdarīju izlūkgājienu, jo es nezinu, kur viņš pašlaik ir, varbūt ka viņš nav Ziemeļkorejā. Ja priekšsēdētājs Kims gribētu tikties, es būšu pie robežas. Šķiet, ka mums ļoti labi saskan," teica ASV prezidents.

Tramps apgalvoja, ka, ja nebūtu ievēlēts par ASV prezidentu, "pašlaik būtu karš ar Ziemeļkoreju". Viņš arī uzsvēra, ka Ziemeļkorejas jautājumā "nav steigas".

ASV prezidents piebilda, ka viņa tikšanās ar Kimu, ja tās notiks, droši vien ilgs tikai "divas minūtes", jo vairāk laika neesot.

Uz Dienvidkoreju Tramps dosies sestdien un uzturēsies tur arī svētdien.

Tramps  ir ticies ar  Kimu pērn jūnijā Singapūrā un šogad jūnijā Hanojā, mēģinot pierunāt Ziemeļkoreju atteikties no kodolieročiem. ASV izlūkdienestu amatpersonas gan izteikušās, ka Phenjanai nav nodoma to darīt.

Lai gan otro samitu Hanojā daudzi uzskata par neveiksmīgu,  Tramps  sacījis, ka viņš būtu gatavs iespējamam trešajam samitam ar Kimu.