foto: AFP/Scanpix
Video, kurā redzama Merkeles trīcēšana, komentējis britu ārsts: “Tur iemesli noteikti ir nopietnāki par dehidratāciju”
Vācijas kanclere Angela Merkele.
Pasaulē
2019. gada 20. jūnijs, 11:10

Video, kurā redzama Merkeles trīcēšana, komentējis britu ārsts: “Tur iemesli noteikti ir nopietnāki par dehidratāciju”

Jauns.lv

Video, kurā līdz šim neredzētā stāvoklī nofilmēta Vācijas kanclere Angela Merkele, intensīvi trīcot, piesaistīja daudzu cilvēku uzmanību. Mediju publicēto rakstu komentētājiem bija daudzas idejas, kas varētu izsaukt neparasto kancleres ķermeņa raustīšanos, taču nu savu viedokli izteicis arī britu ārsts Maikls Fitzpatriks.

Lai gan Vācijas kanclere Angela Merkele pēdējo 14 gadu laikā sevi pierādījusi politikā, viņa gandrīz nekad nav izrādījusi jebkādas stresa pazīmes, tāpat Merkele reti kad bijusi uz slimības lapas. Tomēr Berlīnē notikušās Ukrainas jaunievēlētā prezidenta Volodimira Zelenska vizītes laikā Merkele trīcējusi kā “apšu lapa”, daudziem komentētājiem liekot domāt – vai tik kanclere necieš no Pārkinsona slimības (hroniska progresējoša centrālās nervu sistēmas slimība. Šīs slimības iespaidā cilvēkiem ir kustības un runas traucējumi. Bieži novērojama trīce). 

Preses konferencē pēc ceremonijas Merkele gan ātri vien norādīja, ka trīcē vainojama dehidratācija (ķermeņa atūdeņošanās) un, ka izdzerot trīs glāzes ūdens, viņa uzreiz sajutusies daudz labāk. Tikmēr britu ārsts Maikls Fitzpatriks medijiem atzinis - “Es noskatījos šo video, un teikt, ka trīce iestājusies no atūdeņošanās, ir pilnīgas muļķības!”. 

Fitzpatriks atzīst, ka dīvainākais ir tas, ka trīce ilgusi īsu brīdi un pēc tam Merkele atkal izskatījusies pilnīgi vesela un mierīga. Ārsts atzīst, ka zina, kā izpaužas ķermeņa dehidratācija un trīce noteikti nav viena no atūdeņošanās pazīmēm. Viņš gan noliedz komentētāju izteikto versiju par Pārkinsona slimību - šajā gadījumā trīce būtu ilgstoša un vairāk izteikta vienā ķermeņa pusē. 

Ārsts uzskata, ka šādu trīci varētu būt izraisījusi infekcija – pie infekcijas ķermenim ir raksturīgs drudzis, kad pēkšņi var mainīties temperatūra no augstas uz zemu, tas arī varētu izraisīt intensīvu drebēšanu. 

“Tas ir līdzīgi kā tad, kad ķermenis trīc no aukstuma, taču šajā gadījumā, tas var trīcēt, mēģinot iznīcināt infekcijas izraisītāju,” piebilda Fitzpatriks. Tāpat viņš atzīst, ka šādai nekontrolētai trīcēšanai var būt arī daži ļoti nopietni iemesli, kā piemēram malārija vai panikas lēkme, tomēr maz ticams, ka Kanclere Vācijā varētu saķert tropu slimību, tāpat maz ticams, ka politikā ilgstoši darbojies cilvēks pēkšņi tik ļoti satrauktos, uzņemot savā dzimtenē jaunievēlētu prezidentu.