foto: AFP/Scanpix
Sākas publiskā apspriešana par Hītrovas lidostas paplašināšanas plānu
Tā pēc paplašināšanas darbu beigām 2050. gadā izskatīsies Londonas Hītrovas lidosta.
Pasaulē
2019. gada 19. jūnijs, 11:51

Sākas publiskā apspriešana par Hītrovas lidostas paplašināšanas plānu

Jauns.lv / LETA

Londonas Hītrovas lidosta publiskajai apspriešanai nodevusi paplašināšanās plānu, kas paredz līdz 2026.gadam izbūvēt trešo skrejceļu, bet kopumā lidostas paplašināšanu pabeigt līdz 2050.gadam.

Plāns paredz upju gultnes un autoceļu pārbīdes, autoceļa M25 izvietošanu zem tuneļa pār jauno skrejceļu, kā arī jauna termināļa un modernas infrastruktūras izbūvi.

Hītrovas lidostas paplašināšanās plānus daudzi kritizē, bet lidosta paziņojusi, ka ir diskutējusi par to ar vietējiem iedzīvotājiem un citām iesaistītajām pusēm.

Sabiedriskā apspriešana turpināsies līdz 13.septembrim.

Vietējie iedzīvotāji un vides aizstāvji pauž iebildumus, ka lidostas paplašināšana un trešā skrejceļa izbūve nozīmētu nepieņemamu trokšņu un piesārņojuma līmeni, kā arī palielinās Lielbritānijas oglekļa dioksīda izmešus, jo pieaugs reisu skaits.

Lidostas paplašināšanas plāni paredz, ka tajā būs zona transportlīdzekļiem ar zemiem izmešu rādītājiem, kas nozīmē papildu izmaksas tiem, kas lidostā ieradīsies ar transportlīdzekli, kura oglekļa dioksīda izmeši ir lieli.

Tāpat Hītrovas lidosta cer panākt labākus sabiedriskā transporta savienojumus, kā arī piedāvā sešu ar pusi stundu pārtraukumu naktī, kad vietējo iedzīvotāju mieru netraucēs gaisa satiksme.

Plāns arī paredz kompensāciju plānu cilvēkiem, kuru mājas tiks nojauktas paplašināšanas dēļ. Kopumā plānots nojaukt 761 māju, tostarp visu Longfordas ciemu.

Hītrovas lidosta sola maksāt pilnu tirgus cenu un vēl 25% par īpašumiem, kas atrodas obligātā atpirkuma zonā, kā arī par dažām ēkām apkaimē.

Lielbritānijas valdība pērn atbalstīja Hītrovas lidostas paplašināšanas plānu.

Londonas mēra Sadika Hana atbalstīta aktīvistu grupa pagājušajā mēnesī zaudēja Augstajā tiesā, kur apstrīdēja šo valdības lēmumu.

Jaunā skrejceļa izbūvei netiks piesaistīts publiskais finansējums, un tā izmaksas tiek lēstas ap 14 miljardiem Lielbritānijas mārciņu (15,7 miljardiem eiro).

Jau 1990.gadā pētījumā tika secināts, ka Hītrovas lidosta būtu jāpaplašina. 2003.gadā valdība sagatavoja dokumentu par gaisa satiksmes attīstību, iesakot izbūvēt trešo skrejceļu Hītrovas lidostā. Savukārt 2007.gadā tika publicēts Hītrovas lidostas paplašināšanas plāns, kurā paredzēta trešā skrejceļa un sestā termināļa izbūve.

Hītrovas lidostā pērn apkalpoja 80,1 miljonu pasažieru.

Tēmas