foto: AFP/Scanpix
Klimata pārmaiņu rezultātā ASV sākušas izplatīties miesu ēdošas baktērijas, kas var novest pie ātras nāves
Pasaulē
2019. gada 19. jūnijs, 10:32

Klimata pārmaiņu rezultātā ASV sākušas izplatīties miesu ēdošas baktērijas, kas var novest pie ātras nāves

Jauns.lv

Klimata pārmaiņas var izraisīt ne tikai globālo sasilšanu, bet arī palīdzēt izplatīties netipiskām slimībām un baktērijām. Tā piemēram, Delavēras līcī – starp Ņūdžersiju un Delavēru, sākušas masveidā izplatīties tā saucamās miesu ēdošās baktērijas (Vibrio vulnificus), izsaucot infekciju cilvēkiem, kuri ēduši šā reģiona nepietiekami apstrādātas jūras veltes vai saskārušies ar uzkarsušo jūras ūdeni, vēsta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījumi liecina, ka Delavēras līcī pēdējo gadu laikā kāpusi ūdens temperatūra un tas viss – klimata pārmaiņu rezultātā. 

Pēdējo divu gadu laikā ar bīstamajām miesu ēdošajām baktērijām smagi inficējušies pieci cilvēki. Lai gan visi pieci pacienti inficējušies Ņūdžersijas apgabala ūdeņos, baktēriju izplatība novērota arī ārpus šī reģiona. 

“Ir svarīgi, lai ārsti, kuri nekad nav redzējuši šādu infekciju, savās praksēs tiktu informēti, ko darīt ar pacientu, kurš saskāries ar vibrio vulnificus baktēriju," atzinuši pētnieki. 

Līdz 2017. gadam Ņūdžersijas slimnīcās fiksēts tikai viens inficēšanas gadījums astoņu gadu laikā, taču pēdējos gados tās izplatība pieaugsi. Šādi infekcijas gadījumi Delvarēs līcī agrāk novēroti ļoti reti, pārsvarā ar problēmu saskārās Meksikas līcis, taču, klimata pārmaiņu rezultātā, baktērijas sākušas izplatīties ārpus ierastās vides. 

Cilvēki ar bīstamajām baktērijām var inficēties divos veidos – ēdot inficētas jūras  veltes, vai brūcei saskaroties ar jūras ūdeni, kurā mīt baktērijas.

Vibrio vulnificus var izraisīt nekrotizējošu fascītu (miesu ēdoša slimība, kas ātri izplatās ķermenī, iznīcinot mīkstos audus). 

Pēdējo trīs desmitgažu laikā ASV reģionos ūdens virsmas temperatūra būtiski pieaugusi. Siltās temperatūras izraisījušas baktēriju izplatību pat tādos reģionos, kur tās iepriekš nav bijušas fiksētas.