foto: REUTERS/SCANPIX
ES ministri aicina izvairīties no pārsteidzīgiem spriedumiem par incidentiem Omānas līcī
Omānas līcī degošais Norvēģijas tankkuģis.
2019. gada 17. jūnijs, 14:44

ES ministri aicina izvairīties no pārsteidzīgiem spriedumiem par incidentiem Omānas līcī

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien brīdināja neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus par nesenajiem uzbrukumiem diviem tankkuģiem Omānas līcī, par kuriem ASV, Saūda Arābija un Lielbritānija vainoja Irānu.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss pirmdien aicināja būt piesardzīgiem, atzīstot, ka Vācijai pagaidām nav skaidras atbildes, kas vainojams par uzbrukumiem.

"Mēs turpinām apkopot informāciju," Māss sacīja pirms ES ārlietu ministru sanāksmes Luksemburgā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Omānas līcī degošais Norvēģijas tankkuģis.

Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns atgādināja par 2003.gada Irākas karu, kas sākās, jo kļūdaini tika interpretēta Rietumu izlūkošanas informācija par masu iznīcināšanas ieročiem.

Ārlietu ministru galvenais uzdevums ir "izvairīties no kara", uzsvēra Aselborns, piekrītot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Antoniu Gutērreša aicinājumam veikt neatkarīgu izmeklēšanu.

"Uzskatu, ka vienmēr ir noderīgi noskaidrot faktus, lai politiskus secinājumus varam balstīt faktos," piebilda Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčāks.

Vairāki ES dalībvalstu ārlietu ministri aicināja nošķirt jautājumu par uzbrukumu kuģiem no kodolvienošanās ar Irānu saglabāšanas. ASV izstājās no 2015.gadā noslēgtās starptautiskās kodolvienošanās, kuras mērķis ir novērst draudus, ka Irāna uzbūvē kodolbumbu.

"Ja mēs mēģināsim visas problēmas salikt vienā kastē, tā kļūs par lielu nekārtību," norādīja Lajčāks, bet viņa kolēģis no Nīderlandes ārlietu ministrs Stefs Bloks pauda viedokli, ka "kodolvienošanos vajadzētu vērtēt pašu par sevi".

Savukārt Vācijas ārlietu ministrs atzina, ka nenoliedzami jaunākie notikumi apgrūtina kodolvienošanās saglabāšanu.

Norvēģijas un Japānas kuģi cieta incidentos ceturtdienas rītā. Norvēģijas tankkuģis aizdegās pēc eksplozijas.

Laikā, kad reģionā pieaudzis saspīlējums, incidenti vairojuši bažas par jauna kara Persijas līcī sākšanos.

Irāna ir noraidījusi apsūdzības, bet ASV un Lielbritānija uzstāj, ka to rīcībā ir pierādījumi par Irānas atbildību.