foto: AFP/Scanpix
Teju 2 miljoni cilvēku protestējot iziet ielās Honkongā
Protestu dalībnieki iebilst pret likumprojektu par tiesājamo izdošanu Ķīnai.
2019. gada 16. jūnijs, 15:30

Teju 2 miljoni cilvēku protestējot iziet ielās Honkongā

Jauns.lv / LETA

Gandrīz divi miljoni cilvēku svētdien izgājuši Honkongas ielās, lai protestētu pret likumprojektu par tiesājamo izdošanu Ķīnai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Džimijs Šams no aktīvistu organizācijas Cilvēktiesību fronte, kas rīkoja demonstrāciju, paziņoja, ka tajā piedalījušies gandrīz divi miljoni cilvēku. Policijas aplēses vēl nav zināmas.

foto: AFP/Scanpix

Demonstrācija izvērtusies vēl vērienīgāka nekā pagājušajā svētdienā, kad protestos saskaņā ar organizatoru aplēsēm piedalījās aptuveni miljons cilvēku. Policija gan lēsa, ka dalībnieku skaits sasniedzis tikai 240 000.

foto: AFP/Scanpix

Likumprojekts par tiesājamo izdošanu Ķīnai raisījis bažas, ka tas ir pirmais solis Honkongas autonomijas likvidēšanai.

Lai gan Honkongas Īpašā administratīvā reģiona augstākā vadītāja Kerija Lama sestdien pavēstīja, ka Honkonga pārtraukusi izskatīt likumprojektu, protestētāji solījuši turpināt demonstrācijas līdz likumprojekts tiks anulēts. Protestētāju vidū arī izskanējuši aicinājumi Kerijai atkāpsies no amata.

foto: AP/Scanpix
Honkongas Īpašā administratīvā reģiona augstākā vadītāja Kerija Lama.

"Mūsu prasības ir vienkāršas. Kerijai Lamai ir jāatstāj amats, izdošanas likums ir jāanulē un policijai ir jāatvainojas par ekstrēmo vardarbību pret pašu cilvēkiem," ziņu aģentūrai AP norādīja viens no protestētājiem.

foto: AFP/Scanpix

Trešdien policija pielietoja gumijas lodes un asaru gāzi, lai izklīdinātu protestētājus, kas bija sapulcējušies pie Honkongas Likumdošanas padomes, lai bloķētu likumprojekta izskatīšanu otrajā lasījumā.

Šodien protesti aizvadīti mierīgā gaisotnē.

Pulcējoties uz demonstrāciju, aktīvisti pieminēja protestētāju, kurš sestdien nogāzās no sastatnēm, mēģinot piekārt plakātu ar uzrakstu "Mīliet! Nešaujiet! Nekādas izdošanas Ķīnai!". Pieminot mirušo, daudziem protestētājiem rokās bija balti ziedi.

Cilvēktiesību fronte aicinājusi pirmdien rīkot Honkongā ģenerālstreiku, un vairākas arodbiedrības jau paziņojušas, ka plāno atsaukties šim aicinājumam.

"Mēs iedrošinām visu sabiedrību turpināt šo kampaņu," sacīja aktīvistu organizācijas līderi.

Honkongai kā bijušajai Lielbritānijas kolonijai, kas kopš 1997.gada iekļauta Ķīnas sastāvā, tomēr ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.

Pašreizējos protestus izraisīja bažas, ka likumprojekta pieņemšana ļautu izdot Ķīnai cilvēkus no Honkongas, kuriem būtu jāatbild kontinentālās Ķīnas politizētajā un necaurskatāmajai tieslietu sistēmai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās