foto: EPA/Scanpix
ASV valdības uzraugs rekomendē atlaist Trampa padomnieci Konveju
ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2019. gada 13. jūnijs, 22:09

ASV valdības uzraugs rekomendē atlaist Trampa padomnieci Konveju

Jauns.lv / LETA

ASV valdības rīcību uzraugošā aģentūra ceturtdien rekomendēja no amata atcelt prezidenta Donalda Trampa padomnieci Keliannu Konveju par vairākkārtēju ASV likumu attiecībā uz politiskajiem komentāriem pārkāpšanu, atrodoties amatā ASV administrācijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Baltais nams nekavējoties noraidīja Īpašā padomdevēja biroja (OSC) lēmumu un pieprasīja ziņojuma atsaukšanu.

Paziņojumā OSC norādīja uz Konvejas izteikumiem televīzijas intervijās un ierakstos sociālās saziņas vietnēs, kas pārkāpj 1939.gadā pieņemto likumu kaitīgas politiskās darbības novēršanai.

Tā dēvētais Heča likums aizliedz izpildvaras darbiniekiem iesaistīties atsevišķās politiskās darbībās, kas var ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Likums neattiecas uz prezidentu, viceprezidentu un dažām augsta ranga amatpersonām.

OSC vērtējumā, Konveja šo likumu ir pārkāpusi, nicinoši izsakoties par potenciālajiem Demokrātiskās partijas prezidenta amata kandidātiem, tādējādi "vairākkārt iesaistoties uzbrukumos partejiskās piederības dēļ".

"Ņemot vērā, ka Konvejas kundzes pārkāpumi ir atkārtojušies un liecina, ka viņa ignorē šo likumu, OSC rekomendē atcelt viņu no federālā dienesta amata," lasāms uzrauga izplatītajā paziņojumā.

52 gadus vecā Konveja bija Trampa kampaņas vadītāja 2016.gadā un kļuva par pirmo sievieti, kas vadījusi uzvarējušā prezidenta amata kandidāta kampaņu. Viņa ir viena no lojālākajiem Trampa palīgiem un kaismīgākajiem prezidenta aizstāvjiem.

Pašlaik viņa vada Baltā nama centienus samazināt opioīdu izraisīto nāves gadījumu skaitu, un Tramps nevēlēsies viņas aiziešanu no amata laikā, kad ir sākusies nākamā prezidenta vēlēšanu kampaņa, kurā Tramps cer saglabāt amatu.

Baltā nama preses sekretāres vietnieks Stīvens Grovss sacīja, ka OSC rīcība pārkāpj Konvejas konstitucionālās tiesības uz brīvu izteikšanos un likumam atbilstošu procesu. Viņaprāt, tāds uzraugošās aģentūras spriedums ir mediju un liberālo organizāciju spiediena rezultāts.

"Balstoties uz vairākām kļūdām ziņojumā un trūkumiem pilno procesu, kādā tas publiskots, mēs prasām atsaukt ziņojumu un turpināt dialogu ar šo administrāciju, kam vajadzēja notikt un kas būtu ļāvis izvairīties no daudzām kļūdām pašreizējā ziņojuma projektā," lasāms Baltā nama juridiskā padomnieka Peta Kipolones vēstulē OSC.

Pagājušajā mēnesī Konveja sarunā ar žurnālistiem Baltajā namā kritizēja bijušo viceprezidentu Džo Baidenu, kurš ir viens no iespējamajiem demokrātu kandidātiem 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Tāpat viņa uzbruka arī senatoram Bērnijam Sendersam un demokrātu kandidātu Setu Multonu, kurš ir Pārstāvju palātas deputāts, raksturoja kā nezināmu.

Neatkarīgā federālā izmeklēšanas un tiesiskās vajāšanas institūcija minēja Konvejas izteikumus, ka senators Korijs Bukers ir seksists un senatore Elizabete Vorena ir melojusi par savu etnisko izcelsmi.

OSC norādīja arī uz pērn intervijā par 2017.gada īpašajām Senāta vēlēšanām Alabamas štatā Konvejas pausto atbalstu republikāņu kandidātam, nevis demokrātu kandidātam. Baltais nams attaisnojās, ka viņa tikai paudusi prezidenta viedokli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Konvejas vīrs, republikāņu jurists Džordžs Konvejs ir ass Trampa kritiķis, aicinājis sākt prezidenta impīčmentu un paziņojis, ka Tramps "garīgi nav vesels".